Cel mai mare exercițiu informatic din istoria NATO, deschis la București

Publicat: 22 05. 2016, 13:12

„Steadfast Cobalt 2016″,cel mai mare exercițiu de comunicații și informatică din istoria NATO, a fost deschis duminică printr-o ceremonie care a avut loc la București, la Centrul 48 Comunicații și Informatică Strategice.

Exercițiul, la care participă peste o mie de militari din 30 de unități NATO, se va încheia pe data de 3 iunie. Potrivit oficialilor din cadrul Ministerului Apărării Naționale, este vorba despre mișcări de instruire în comun, interoperabilitate pe un scenariu fictiv de apărare colectivă.

” Exercițiu SFCT16 are ca obiective principale testarea și evaluarea interoperabilității sistemelor de comunicații și informatice, în sprijinul structurii de comandă și forțe ale NATO, angajate într-o operație aliată majoră de apărare colectivă în Estul Europei”, se notează într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Militarii care participă la exercițiu vor fi selectați pentru ca, din 2017, să facă parte din forța de reacție rapidă.

„SFCT16 este un exercițiu de certificare a structurilor NATO de comunicații și informatică ce vor face parte din Forța Îmbunătățită de Răspuns a NATO(enhanced NATO Response Force) începând cu anul 2017 „, mai precizează Ministerul.