Ceremonie de sfințire a Monumentului „Aripi”, finanțată de Guvern

Publicat: 18 05. 2016, 16:53

Monumentul „Aripi”, care va fi amplasat în Piața Presei Libere, a fost ridicat în semn de recunoștință față de victimele dictaturii comuniste din România, pentru a omagia demnitatea celor care s-au jertfit în lupta împotriva comunismului. La dezvelirea și sfințirea monumentului sunt invitați reprezentanți ai Comitetului de Conducere al INTER-ASSO, organizație internațională ce reprezintă foștii deținuți politici din Albania, Bosnia, Herțegovina, Cehia, Croația, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Slovacia și Slovenia. E

Evenimentul are loc la inițiativa Fundației pentru Democrație, a cărei președinte este Emil Constantinescu, Primăriei București și Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989″, a anunțat, miercuri, Biroul de presă al Guvernului.

Lucrarea reprezintă trei aripi realizate din oțel inoxidabil, cântărește peste 100 de tone și are o înălțime de peste 20 de metri. Autorul ei este sculptorul Mihai Buculei, al cărui tată a fost deținut politic la Aiud.

„Ințiativa construirii monumentul ‘Aripi’ aparține Asociației Foștilor Deținuți, iar demararea efectivă a proiectului a început în 2003, în urma unui concurs de soluții organizat de Ministerul Culturii, iar realizarea lui a durat foarte mult mai ales din cauza aspectelor tehnice implicate de un proiect de o asemenea anvergură”, se mai arată în comunicat.