Cererea lui Traian Băsescu privind anularea cetățeniei moldovene, respinsă în apel

Publicat: 10 05. 2018, 15:33

Avocatul lui Traian Băsescu, Andrei Bivol, a afirmat că decizia de retragere a cetățeniei lui Traian Băsescu a fost una politică, relatează site-ul Deschide.md.

„În termen de o lună o să primim decizia motivată, după care vom avea două luni la dispoziție să o contestăm la Curtea Supremă de Justiție. Rata de anulări a deciziilor de instanță este detul de mare în Republica Moldova. Pentru noi nu reprezintă niciun fel de îngrijorare faptul că prima și a doua instanță a considerat altfel, pentru că mai este Curtea Supremă de Justiție și în ultima instanță mai este și Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru că în situația dată sunt încălcări grave ale dreptului de a alege și a fi ales, dar, considerăm noi, și dreptul la un proces echitabil și procedura prevăzută de lege este una foarte clară și ea, în mod evident, a fost încălcată de președintele Igor Dodon la retragerea cetățeniei. Acum, că instanțele nu văd sau nu vor să vadă niște lucruri evidente este deja o altă realitate și o altă problemă”, a declarat avocatul fostului președinte al României.

În luna ianuarie, Judecătoria Chișinău a respins cererea lui Băsescu privind anularea decretului de retragere a cetățeniei. Ulterior, avocatul lui Traian Băsescu a contestat decizia instanței la Curtea de Apel.

Fostul președinte al României a devenit cetățean al Republicii Moldova în noiembrie 2016, după ce a depus jurământul la Ambasada Republicii Moldova de la București. Traian Băsescu a primit cetățenia moldovenească prin decretul președintelui Nicolae Timofti, semnat la începutul lunii iunie a anului 2016.

Ulterior, după ce Igor Dodon a ajuns președintele Republicii Moldova, acesta a semnatul decretul privind retragerea cetățeniei lui Traian Băsescu.