Chirilă, reacție dură în cazul de la Caracal: „E greu să postezi obiectiv… / Dezumanizarea e un cuvânt potrivit pentru ce trăim acum” / Ce scrie despre Dăncilă

Publicat: 29 07. 2019, 13:28

„Este greu să postezi obiectiv despre ce s-a întâmplat la Caracal. Toți cei cu care am vorbit sunt indignați și sufocați de sentimentul neputinței. România a ajuns la un nivel pentru care trebuie inventat vocabular nou. Un vocabular șocant care să ne trezească. Incompetență, prostie, nepăsare, absurditate, rea voință, șmecherie, hoție, hoți, infractori, grup infracțional organizat, mafie politică, lipsă de empatie, politruci, nesimțire, nerușinare sunt cuvinte care și-au pierdut forța. Ultrafolosite, ele s-au tocit de sens. Am ajuns să vorbim despre absurd ca despre o plată a unei facturi. Nu mai avem capacitatea de a ne indigna. Nu ne mai indignăm în legătură cu nimic, la niciun fel de eveniment tragic care vorbește (a câta oară??) despre situația incredibilă în care a ajuns țara noastră. Suntem lipsiți de speranța că putem să resetăm MENTALITATEA unui popor anesteziat definitiv, programat să nu vadă decât orizontul îngust individual în care ne zbatem ca niște mormoloci căutând supraviețuirea. Este ceva iremediabil defect în felul în care acționăm și reacționăm la evenimente tragice. Ce s-a întâmplat la Caracal este profund legat de ce s-a întâmplat la Colectiv sau în cazul Sorinei sau în miile de cazuri în care dramele individuale au loc cu concursul larg al unor autorități incompetente și dezumanizate.

Dezumanizare e un cuvânt potrivit pentru ce trăim acum. Sensul în care îl folosesc e ăla care decojește de pe noțiunea de Om orice formă de minimă atenție la lumea din jurul nostru, la nevoile celor de lângă noi. Nu mai trăim decât pentru noi, se vede în cum parcăm, în cum conducem, în cum ne vorbim, în cât de mult ne pasă de ceea ce avem în comun, în disperarea de a demonstra că interlocutorul nostru e prost”, scrie Chirilă pe Facebook.

Potrivit cântărețului, „codul roșu al inteligenței morale și emoționale s-a aprins de mult”.

„Nu știu care e soluția la criza României. Nu am asemenea competențe. Știu doar că dacă vrem să mai avem vreo cât de mică șansă la decență trebuie să apelăm la educație. Un om căruia să-i pese de alții și să fie receptiv la comunitatea în care trăiește se formează din creșă și grădiniță. Acolo unde educatoarea ar trebui să-i explice copilului că orice acțiune a lui are un impact în lumea în care trăiește. Și că inactiv și nepăsător nu este o variantă. Cu condiția ca educatoarea să fie educată. Nu știu însă cum ne putem educa noi, cei care vorbim despre educația copiiilor noștri și întreținem eșecul numit România”, consideră Chirilă.

Acesta scrie că o familie se află în doliu și și-a pierdut fiica de 15 ani, care putea fi salvată.

„Pentru Viorica Dăncilă și „clasa politică” e doar o întâmplare nefericită, un viciu de sistem, o greșeală. Pentru cetățenii României este încă un „rezultat” al corupției și coruptibilității”, conchide Chirilă pe Facebook.