Cinci ani de închisoare cu executare pentru un fost „baron” local

Publicat: 16 12. 2016, 22:38

Surse judiciare au declarat pentru agenția de presă MEDIAFAX că fostul președinte al Consiliului Județean Buzău, Cristinel Bîgiu, a fost condamnat, vineri, la cinci ani și două luni de închisoare de către magistrații Curții de Apel București, în dosarul în care este acuzat că a primit bani de la fostul șef RA-APPS, Georgian Surdu, pentru a își trafica influența.

Decizia este definitivă.

În octombrie 2015, Cristinel Bîgiu a fost trimis în judecată alături de fostul director al RA-APPS, Gabriel Surdu. Potrivit DNA, fostul director al Regiei Autonome-Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), Gabriel Surdu, a fost trimis în judecată pentru cumpărare de influență, iar fostul președinte al Consiliului Județean Buzău, Cristinel Bîgiu, pentru trafic de influență.

Procurorii susțineau că, în august 2013, Gabriel Surdu i-a oferit președintelui CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, suma de 3.894.301,91 lei, mai exact 878.222,47 euro, reprezentând 8% din valoarea unui contract în valoare de aproape 11 milioane de euro, având ca obiect „Proiectarea și execuția modernizării drumurilor de interes local și rețea publică de canalizare și stație de epurare în comuna Ghergheasa, județul Buzău”, urmând ca suma de bani să fie dată în mai multe tranșe, la momentul efectuării plăților către societatea executantă.

În aceeași lună, Surdu i-a remis, susțineau procurorii, printr-un intermediar, lui Bîgiu, drept primă tranșă, suma de 75.000 de euro, pentru a interveni pe lângă primarul unei comune din județul Buzău, în vederea atribuirii contractului de lucrări respectiv.