Cinci zile de proteste la Alba Iulia, de la „No, amu îi bai” la „Amu no, zău că-i bai! „

Publicat: 04 02. 2017, 23:34
Actualizat: 05 02. 2017, 08:32

Circa 3.000 de persoane au protestat, sâmbătă seara, la Alba Iulia, mărșăluind pe cele mai aglomerate străzi din municipiu și scandând lozinci la adresa social-democraților și a Guvernului.

Un miting de protest va avea loc și duminică, cu toate că oamenii care au ieșit sâmbătă seara în stradă au aflat că Guvernul se va reuni într-o ședință de urgență pentru abrogarea OUG 13.

„Sunt oameni care cer anticipate. Nu pot să fiu de acord cu asta. Pot, dar în alte condiții. Dacă mâine (n.r. duminică), în stradă, o să fie trei milioane de oameni, da, avem dreptul să cerem anticipate. Dacă nu, trebuie să mergem în continuare. Acesta e prețul care-l plătești dacă nu ieși la vot”, a spus, la finalul protestului, un tânăr.

În cele patru zile de proteste, în care au ieșit pe străzi circa 12.000 de persoane, unele mesaje s-au modificat de la „No, amu îi bai”, la „Amu no, zău că-i bai!”, iar altele au rămas la fel: „Dragnea, nu uita, România nu-i a ta”, „Noaptea ca hoții”, Uniți, salvăm, toată România”, „Dragnea și ai lui, hoții statului”, „Să vă fie frică, Ardealul se ridică”, „În democrație, hoții stau la pușcărie” sau „Abrogați și plecați”.

O studentă la drept, spre exemplu, ținea, sâmbătă, o pancartă unde menționa că are examen în 2017 la penal și își face practica în stradă, iar un copil afișa mesajul: „Pe mine mami m-a învățat că nu e frumos să furi. Pe voi nu?”.

Alți tineri au venit cu mesaje originale, precum: „Drag ne-ar fi dac-ați pleca, prin Africa pe undeva”, „Ei cer altă întrebare, noi vrem alții între bare” sau „Când îi văd la închisoare mai am altă între bare”, făcându-se referire la conferința de presă de după adoptarea pachetului legislativ, când ministrul Justiției, Florin Iordache, a spus de multe ori „altă întrebare”.

Totodată, un câine avea prinsă de lesă o foaie pe care scria „Dragnea nu uita, nici cânii nu-s de partea ta”.

La fel ca în celelalte zile, în coloana de protestatari se afla un steag tricolor, iar pe traseu s-au interpretat cântece patriotice, inclusiv Imnul Național.

La proteste au participat de la cupluri tinere până la vârstnici care, deși nu au pe nimeni, copii sau nepoți, doresc binele celor care vor rămâne după ei.

Totodată, protestele în Alba s-au desfășurat pașnic, nefiind incidente, iar pe parcurs oamenii mulțumeau forțelor de ordine, scandând: „Jos pălăria, Jandarmeria!”.

În cele patru zile, în județul Alba s-au organizat mitinguri și la Sebeș, Blaj, Cugir, Aiud sau Ocna Mureș.