Cine angajează bugetari. De ce cred patronii că angajații de la stat sunt „virusați”

Cine angajează bugetari. De ce cred patronii că angajații de la stat sunt „virusați
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 24/04/2012, 05:52

Aceeași părere o are și Beniamin Rus, patronul grupului de firmeSelina din Bihor, care are în momentul de față circa 800 deangajați. „Greu aduci un bugetar în mediul privat, pentru cădiferența dintre noi și sectorul bugetar este că la privat se mergela serviciu. La noi, omul e obligat să lucreze și în timpulserviciului”, a declarat pentru Gândul Rus. El aprecizat că, dacă ar angaja bugetari totuși, ar face-o numai pentrucă ar fi „o măsură de protecție socială”. „Asta pentru că euconsider că majoriatea sunt «virusați». Am avut un inginer bun prinanii ’90, pe care îl plăteam, la acea vreme, cu 7 milioane de leilunar, și a plecat la primărie pentru un salariu de 4 milioane. Apreferat să plece, chiar dacă era salariul aproape la jumătate,pentru că acolo lucra și de cinci ori mai puțin decât la noi”, aexplicat Rus.

Și Lucian Apostol, președintele grupului de firme Kosarom, dinIași, cu o avere estimată la circa 20 de milioane de euro, spune căar putea să angajeze unii bugetari dați afară însă cu o condițiefoarte importantă: „Avem nevoie de la agenți de pază până lamuncitori necalificați și contabili. Suntem însă foarte selectivi.Desigur că ne vom îndrepta atenția și spre cei dați afară de lainstituțiile de stat, dar repet, contează enorm calitatea umană”,ne-a declarat Apostol. De aceeași părere – chiar dacă exprimatăceva mai diplomatic – este și Nicolae Țucunel, președintele Camereide Comerț și Industrie Brașov și proprietarul firmei de prelucrarealemnului Forex SRL, în care lucrează 110 salariați, cu 40 maipuțini față de câți avea la începutul anului trecut. „Principalaproblemă a bugetarilor e că nu au nicio calificare pentru domeniulproducției industriale și ar trebui mai întâi să se recalifice,lucru pe care nu știu însă câți sunt dispuși să-l facă”, ne-adeclarat el.

Se caută faianțari sau necalificați

Printre patronii dispuși să angajeze o parte din bugetarii carevor fi dați afară se numără Ion Diniță, care deține SC Gotic SRL,firmă de construcții cu circa 350 de angajați. „Bugetariconcediați? Nicio problemă, aș putea angaja vreo 15-20 chiar mâine.Dacă știți asemenea bugetari, cu diplomă de inginer constructor,inginer de mediu, chimist de laborator sau cu calificare defierar-betonist, zidar, faianțer, mozaicar, dulgher, asfaltator,ori dispuși să lucreze ca necalificați până învață o meserie,trimiteți-i imediat la mine!”, spune Diniță, dezvăluindu-ne și câtar putea câștiga aceștia la firma sa: „Între 1.200 și 3.000-3.500de lei net pe lună, în funcție de realizări, pentru că la mine toțilucrează în acord global”.

Citește și:

Cum sevor da bugetarii afară: grila de criterii după care șefii trebuiesă „taie”

Experții în resurse umane:Bugetarii vin în mediul privat ca dintr-o altălume

Perspectivele bugetarilor la ora actuală, când vine vorba despregăsirea unui alt loc de muncă, sunt destul de sumbre. Majoritateapatronilor intervievați de Gândul susțin cănu au nevoie de „birocrați”, că nu au încredere în angajații de lastat pentru că sunt „virusați” și, nu în ultimul rând, căpreocuparea lor acum este concedierea propriilor oameni și nu noileangajări. Sunt însă și unii oameni de afaceri care spun că arangaja și mâine câțiva bugetari disponibilizați, dar numai dacăaceștia sunt dispuși să lucreze ca fierar-betonist, faianțar sau canecalificat, „până învață o meserie”.

„Ce bugetari să angajez, dom’le, când de un an și jumătate eu nufac decât să tot restructurez, și producția, și personalul? Pânăacum a trebuit să dau afară, în două ture, câte 20% din angajați șimă tem că în curând va trebui să mai concediez încă vreo 10 din cei100 pe care îi mai am!”, a declarat pentru Gândul GheorgheDuțu, patronul firmei de confecții metalice Temvar SRL, care ocupăși funcția de consilier județean.

Patronii se feresc de bugetarii „virusați”, care scotperi albi

În timp ce marile companii sau grupuri, cum ar fi Carpatcementsau Continental, fie susțin că nu au luat în calcul aceste lucruri,cum e cazul producătorului de ciment, fie că angajează, dar înspecial personal calificat, posturile libere fiind cele de paznicsau de muncitor necalificat, patronii români explică, în mod clar,motivul pentru care nu ar apela la bugetari.

„Exclus, dom’le, n-aș angaja unul din ăștia nici dacă m-ar plătiel pe mine. Am făcut o dată experiența asta, acum vreo doi ani, șimi-a ajuns. O lună de zile, cât l-am ținut în perioadă de probă,mi-a scos peri albi”, ne-a răspuns, aproape dintr-o suflare, IoanOlaru, proprietarul hotelului „Royal” din Poiana Brașov.

Citește și:

Cum sevor da bugetarii afară: grila de criterii după care șefii trebuiesă „taie”

Experții în resurse umane:Bugetarii vin în mediul privat ca dintr-o altălume

(Citește mai departe în pagina următoare)

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Şi-a presimţit moartea! Ce a făcut Petrică Cercel la ultima cântare
Loredana Groza, luată cu ambulanța la puțin timp după ce a cântat la nunta Simonei...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
“Prințișorul Craiovei”, ATACAT brutal de cei care îi sunt alături: “Un maimuțoi cu aere de...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Cum e să te îmbolnăvești de COVID în țara în care virusul nu există oficial....
Şi-a presimţit moartea! Ce a făcut Petrică Cercel la ultima cântare
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Un președinte vrea să schimbe harta Europei! Cum și-a amenințat vecinii: 'Teritoriile acelea sunt ale...
Țara unde trăiesc cei mai înalți oameni din lume. De ce ar putea să scadă...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului. Doliu în lumea muzicii ușoare românești: A MURIT
Cutremur total în Europa! Apare o super armată europeană
E DESCOPERIREA momentului! O plantă din care se face vin are eficiență maximă anti-coronavirus
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...