Cine sunt „Vârtosul” și „Voinicul” din Forțele Navale Române

Publicat: 06 06. 2016, 20:22

Potrivit Statului major al Forțelor Navale, noii nave militare, cu numărul de bordaj 104, i se va acorda pavilionul românesc și va fi executat tradiționalul botez, în cadrul căruia va primi numele „Voinicul”. Alături de „Vârtosul”, „Voinicul” va asigura manevra navelor militare și serviciile de intervenție în Portul Militar Constanța.

Primul dintre cele trei remorchere contractate de Ministerul Apărării Naționale de la Șantierele Navale Damen din Galați, pentru dotarea Forțelor Navale Române, „Vârtosul”, a intrat în serviciu în data de 12 aprilie.

Reprezentanții SMFN spun că cele trei remorchere multifuncționale vor înlocui actualele șalupe de remorcare-salvare, îmbătrânite și vor fi folosite pentru asigurarea manevrelor navelor militare în porturi și pentru servicii de intervenție, fiind eliminate costurile plătite operatorilor civili.

Navele au lungimea de 16,56 metri, lățimea de 5,93 metri, pescajul de 2,54 metri și sunt echipate cu două motoare Volvo Penta, de 600 de cai putere fiecare, precum și cu numeroase echipamente tehnice specifice.