Cioloș: Autoritățile moldovene ar fi de acord să preluăm complet ancheta prăbușirii elicopterului

Publicat: 03 06. 2016, 11:19

„Aseară și azi-noapte târziu s-a finalizat un protocol între Parchetul General din România și Parchetul General din Republica Moldova, care să permită specialiștilor români să participe la anchetă și nu doar să asiste așa cum ar fi cazul dacă nu exista acest protocol. E foarte probabil totodată, din câte am înțeles, autoritățile moldovene ar fi chiar de acord ca autoritățile române să preia complet controlul anchetei. Oricum specialiștii noștri sunt acolo și au început deja activitatea”, a spus premierul Cioloș.

El a precizat că joi a discutat de două ori cu premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, și că este în permanentă legătură cu ministrul de Interne, Petre Tobă, dar și cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

„Aseară s-au deplasat două echipaje de la Ministerul de Interne, de la Criminalistică, împreună cu un procuror de la Parchetul General de la noi. Au ajuns astăzi de dimineață la locul faptei. Sunt acolo și au început activitatea împreună cu colegii moldoveni, a spus premierul.

Dacian Cioloș a anunțat că tot joi seara, de la Iași, a plecat o echipă formată din cadre ale Ministerului de Interne și personal medical ca să ridice corpurile celor patru membri ai echipajului necropsiate azi-noapte.

„Astăzi (vineri-n.r.) vor ajunge la Iași pentru a pregăti înmormântarea. Domnul Raed Arafat este și dânsul acolo. Am cerut ministrului de Interne și ministrului Sănătății să se organizeze în așa fel încât toți cei patru membri ai echipajului să fie tratați la fel din punct de vedere al susținerii familiilor de acolo. Astea sunt noutățile. Vreau să-i mulțumesc și pe această cale domnului prim-ministru Filip pentru modul exemplar în care s-au mobilizat autoritățile din Republica Moldova cel puțin până acuma pentru a ne ajuta să rezolvăm cât mai repede și să clarificăm cât mai repede condițiile în care a avut loc acest accident”, a adăugat Cioloș

Întrebat de jurnaliști dacă l-a informat și pe președintele Klaus Iohannis despre evoluția situației, premierul a răspuns pozitiv.

„Da, sigur! E la curent și dânsul”, a afirmat Dacian Cioloș.