Cioloș s-a dus în Canada ca să discute despre vizele pentru români

Publicat: 14 06. 2016, 18:54

„Un obiectiv major al vizitei este discutarea problematicii vizelor pentru cetățenii români la nivelul politic al dialogului româno-canadian, în complementaritate cu formatul tripartit România-Canada-Comisia Europeană. Dialogul privind liberalizarea regimului de vize este relevant atât din perspectiva Acordului de Parteneriat Strategic UE-Canada, cât mai ales din cea a pregatirii semnării, aplicării și ratificării, în următoarele luni, a Acordului economic și comercial cuprinzător UE-Canada (CETA)”, anunță Guvernul României, printr-un comunicat remis mass-media.

În document se mai spune că premierul român are programate întrevederi cu premierul canadian Justin Trudeau, cu președinții Senatului, George J. Furey, și al Camerei Comunelor, Geoff Regan, cu Guvernatorul General al Canadei, David Johnston, precum și cu reprezentanți ai comunității românești din acest stat nord-american.

„Vizita marchează prima întrevedere bilaterală româno-canadiană la nivel de prim-ministru în ultimii zece ani. De asemenea, va fi prima primire a unui prim-ministru de la instalarea în octombrie 2015 a guvernului liberal canadian condus de Justin Trudeau”, se mai arată în comunicat.

Totodată, documentul emis de Guvernul de la București amintește că „dintre statele membre UE, România și Bulgaria sunt singurele față de care Canada menține regimul de vize. România a renunțat din 2002 la obligativitatea vizelor de scurtă ședere pentru cetățenii canadieni, conformându-se reglementărilor în materie ale UE. Un nou summit UE-Canada, ce va face trecerea la o cooperare politică și economică dintre UE și Canada, aprofundată, pe baze superioare, este avut în vedere pentru sfârșitul lunii octombrie 2016.”