Clasa a IX-a rămâne la liceu

Publicat: 27 02. 2013, 12:30
Actualizat: 23 10. 2014, 08:34

Clasa a IX-a  nu trece gimnaziu, au decis marți deputații din Comisia de Educație, chiar dacă Legea Educației prevedea ca liceul să aibă trei ani și gimnaziul cinci ani începând din 2016.

Liceul va avea ca și până acum patru ani,  și va cuprinde clasele  a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a.

Prezent la dezbateri, ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat că este posibil ca din 2016 elevii din clasa a VIII-a să dea două testări în plus față de examenul de final de an pe care îl dau în acest moment. Este vorba despre o testare la informatică și una la o limbă străină.

„Sunt lucruri care perturbă sistemul, iar una dintre măsuri care nu e în Ordonanța numărul 92 e problema clasei a IX-a, care conform Legii numărul 1 nu mai face parte din liceu. Dacă ar fi mutată la școlile generale, am avea cu 25% mai puține spații în licee, iar în gimnaziu am avea o supraaglomerare. S-ar repeta ceea ce s-a întâmplat cu clasa pregătitoare”, a precizat Pricopie.

Legea Educației  prevedea ca prima clasă de liceu  să treacă la învățământul gimnazial începând cu anul 2016.

De asemenea, deputații au mai decis ca educatorii și învățătorii să nu iasă  din sistem dacă nu au urmat cursurile unei facultăți, așa cum prevedea Legea Educației. Parlamentarii au introdus prevederea ca absolvenții de liceu pedagogic să poată preda în continuare.