Cluj:Operație endoscopică în premieră în România și Europa de Sud-Est, pentru o boală rară la esofag

Publicat: 13 11. 2013, 14:47
Actualizat: 13 11. 2013, 14:47

O intervenție medicală endoscopică, în premieră în România și în Europa de Sud-Est, pentru tratarea unei boli rare a esofagului, Achalazia, a fost realizată de un medic de la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „O. Fodor” din Cluj-Napoca, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Medicul care a realizat operația, Marcel Tanțău de la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „O. Fodor” din Cluj-Napoca, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că până acum intervenția în astfel de cazuri consta în ședințe endoscopice repetate, de dilatare a esofagului cu un „balonaș” sau în operație chirurgicală laparoscopică.

„Prima intervenție medicală endoscopică în premieră în România și în Europa de Sud-Est a fost realizată la începutul lunii noiembrie, la
Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie «O. Fodor» din Cluj-Napoca, la o pacientă de 41 de ani diagnosticată cu Achalazie, o boală rară a esofagului, care nu permite trecerea alimentelor în stomac, iar în esofag se poate aduna peste un kilogram de alimente. Până acum, intervenția în astfel de cazuri consta în ședințe endoscopice repetate de dilatare a esofagului cu un balonaș sau în intervenția chirurgicală laparoscopică, dezavantajul fiind că pacienții dezvoltau reflux esofagian. Noua tehnică, miotomie perorală endoscopică, este una minim invazivă și prevede introducerea unui endoscop prin orificiul bucal, efectuarea unei breșe la nivelul mucoasei esofagului, prin realizarea unui tunel prin care avansează cu endoscopul, după care se secționează stratul muscular circular și sfincterul esofagian inferior”, a explicat Tanțău.

Potrivit acestuia, operația a durat aproape două ore, iar pacienta și-a reluat alimentația în mod corespunzător la aproximativ 48 de ore după intervenție, durata de spitalizare post-operatorie fiind de patru zile.

Marcel Tanțău a subliniat că noua tehnică a fost dezvoltată de un medic japonez de la un spital din Yokohama și a fost prezentată la un work-shop de endoscopie digestivă care a avut loc la Cluj-Napoca în 2011.

„Ne propunem să facem două-trei astfel de operații pe lună. Avem endoscoape HD, o astfel de trusă medicală depășește 100.000 de euro”, a menționat Marcel Tanțău.

În România sunt înregistrate anual aproximativ 1.000 de cazuri de Achalazie.