Cod galben de inundații pe râurile din zece județe

Publicat: 30 05. 2013, 13:26
Actualizat: 25 06. 2013, 14:05

Hidrologii au emis o avertizare cod galben de inundații pe râurile din județele Suceava, Neamț, Iași, Vaslui, Botoșani, Maramureș, Hunedoara, Bihor, Arad și Alba, valabilă de joi după-amiază până vineri seara. 

Potrivit avertizării emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), de joi, ora 15.00 și până vineri, la ora 22.00, pe unele râuri din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Crișul Negru, Crișul Alb, Mureș, Siret și Prut există risc de producere a unor scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, creșteri de debite și niveluri, cu posibile depășiri ale cotelor de atenție.

Codul galben intră în vigoare joi, la ora 15.00, pe râurile mici din bazinele hidrografice Vișeu, Iza (județul Maramureș), Crișul Negru, Crișul Alb (județele Hunedoara, Bihor și Arad) și Arieș (județul Alba).

Începând de vineri, ora 03.00, se pot produce inundații pe unele râuri mici din bazinul superior și mijlociu al Siretului (județele Suceava, Neamț, Iași și Vaslui), precum și din bazinul superior al Jijiei (județele Botoșani și Iași).

Creșteri de debite și niveluri se pot produce izolat și în alte bazine hidrografice mici din zonele de deal și munte din vestul, centrul și estul țării, din cauza gradului de instabilitate accentuat, cu precipitații sub formă de aversă și caracter torențial, a precizat INHGA.

Administrația Națională „Apele Române” recomandă populației să evite activitățile în zonele cursurilor de apă aflate sub avertizare și să respecte indicațiile reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

În toate regiunile țării, începând cu cele din sud-vest, vor fi ploi torențiale, vijelii și grindină, de joi, ora 10.00, până vineri, la ora 18.00, potrivit unei informări emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Gradul de instabilitate atmosferică va crește progresiv în toată țara, începând din sud-vest, și se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, ploi cu caracter torențial, căderi de grindină și vijelii. Astfel de fenomene meteo vor fi mai frecvente și mai intense, în primele ore, în regiunile vestice și sud-vestice, apoi în sudul, centrul și estul teritoriului, cantitățile de apă urmând să depășească local 25 de litri pe metru pătrat, se arată în informarea ANM.