Colectarea contribuțiilor angajaților la fondurile de pensii va începe la finele lunii aprilie

Publicat: 15 02. 2012, 11:47
Actualizat: 19 07. 2012, 07:22
Procesul de colectare a contribuțiilor destinate fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) va începe la finele lunii aprilie, după ce se va încheia operațiunea de repartizare a persoanelor neînscrise sau care au semnat cu mai multe fonduri, a anunțat CSSPP.

Procesul de colectare a contribuțiilor destinate fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) va începe la finele lunii aprilie, după ce se va încheia operațiunea de repartizare a persoanelor neînscrise sau care au semnat cu mai multe fonduri, a anunțat CSSPP. Joi, 17 ianuarie, se încheie campania de aderare inițială la Pilonul II, care a început în urmă cu patru luni.

"Potrivit ultimelor raportări, în sistemul de pensii private s-au înscris, până la 1 ianuarie, circa 3,18 milioane de participanți, reprezentând 74% din totalul persoanelor eligibile", se spune în comunicatul CSSPP. Ultima validare a participanților la Pilonul II și centralizarea ultimelor rezultate va avea loc la 25 ianuarie.

Potrivit legislației, în primul an de activitate, 2% din contribuția totală de 9,5% pentru asigurările sociale pe care o plătește fiecare angajat va trece în administrare privată, urmând ca în opt ani să ajungă la 6%. Contribuțiile la sistemul de pensii obligatoriu administrat privat (Pilonul II) vor însuma 835 milioane de lei în acest an, reprezentând 0,19% din PIB, și vor ajunge la 1,8 miliarde de lei în 2010, respectiv 0,33% din PIB, potrivit estimărilor oficiale. În 2009, contribuțiile totale la Pilonul II vor totaliza 1,2 miliarde de lei.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro