Comisarul european pentru Sănătate, Tonio Borg, despre scandalul cărnii de cal: „Până în prezent, nu este o problemă de siguranță alimentară”

Publicat: 15 02. 2013, 18:56
Actualizat: 25 06. 2013, 15:39

Scandalul cărnii de cal care a fost ștampilată eronat drept carne de vită este o problemă de etichetare și nu reprezintă, pentru moment, o amenințare sanitară, a subliniat vineri la Atena comisarul european pentru Sănătate, Tonio Borg, relatează AFP, preluat de Mediafax.

„Până în prezent, nu este vorba despre o problemă de siguranță alimentară”, a subliniat Borg în cadrul unei conferințe de presă. „Nu trebuie să generăm panică”, fără elemente noi, acest caz „va fi tratat drept o problemă de etichetare”, a insistat el.

Comisarul a subliniat că UE are „unul dintre cele mai bune sisteme de siguranță alimentară din lume”. „Avem instrumentele pentru a urmări toate produsele”, a afirmat el.
Borg încheie o vizită în Grecia, în umbra scandalului generat în Europa de o fraudă privind 750 de tone de carne care a servit la fabricarea a 4,5 milioane de produse etichetate eronat și vândute în 13 țări europene.

Cazul, care a dezvăluit complexitatea comercială a circuitului urmat de carne în Europa, a luat joi o dimensiune sanitară, după ce testele efectuate în Marea Britanie au dezvăluit că șase carcase de cal conțineau fenilbutazonă, un analgezic interzis în alimentație.
Dar potrivit Parisului, această carne nu a intrat în lanțul alimentar.

Uniunea Europeană a decis să lanseze o campanie de teste ADN în toate țările membre și să încredințeze Europol coordonarea anchetelor judiciare.