Condiția esențială pusă de Băsescu pentru ca PMP să participe la guvernare

Publicat: 12 11. 2016, 16:28
Actualizat: 30 03. 2019, 02:11

Traian Băsescu a spus, sâmbătă, la Arad, unde a participat la lansarea candidaților partidului pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, că va vota, duminică, la Ambasada Republicii Moldova din București, „alături de cetățenii Republicii Moldova care vor democrație”.

Referindu-se la alegerile pentru președinția Republicii Moldova, Băsescu a spus că Igor Dodon „oferă suspendarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană” și implicit suspendarea dreptului de a circula fără viză în UE.

„Avem candidatul comunist, Dodon. Acest om le spune moldovenilor că vrea să anuleze Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, că vrea ca Republica Moldova să meargă în Uniunea Vamală a Moscovei și îi condamnă astfel la sărăcie, pentru că nu trebuie să privești departe, ci doar la Republica Belarus, care de la bun început a optat pentru Uniunea Vamală a lui Putin și să vezi ce înseamnă să fii acolo: sărăcie, înapoiere, izolare”, a spus Traian Băsescu.

Despre celălalt candidat, Maia Sandu, președintele PMP a afirmat că „este candidatul care își dorește ca Republica Moldova să își continue drumul spre vest, să continue democratizarea țării, să facă democrația funcțională în Republica Moldova”.

În acest context, Traian Băsescu a lansat un „apel special” la vot către cei 100.000 de cetățeni ai Republicii Moldova care trăiesc pe teritoriul României, către cei 20.000 de tineri din Republica Moldova aflați la studii în licee și universități din România”.

Totodată, președintele PMP a afirmat că una din condițiile ca PMP să participe la guvernare, după alegeri, este înființarea Ministerul Reunificării.

„Cu certitudine, nu vom discuta nicio participare la guvernare fără condiția de a se înființa Ministerul Reunificării Țării, cum l-a avut și Germania înainte de unificare. Pentru ca acest lucru să se producă, reunificarea țării, trebuie să crezi în el, și atunci când crezi în el trebuie să îl afirmi public, instituțional și spre știința tuturor statelor membre, indiferent că vorbim de prieteni sau mai puțin prieteni ai României”, a afirmat Traian Băsescu.