CONSECINȚE. China, dată în judecată de un stat american. Liderii comuniști, acuzați că au ascuns adevărul despre coronavirus

Publicat: 22 04. 2020, 06:55
Foto: captură YouTube.com

Statul american Missouri a depus plângere, marți, împotriva Chinei, pe care o acuză că a disimulat gravitatea pandemiei de coronavirus și a cauzat pagube uriașe, economice și umane, ireparabile, atât în SUA, cât și la nivel global.

Plângerea civilă, depusă de procurorul statului Missouri, Eric Schmitt, vizează guvernul chinez, Partidul Comunist și liderii țării, scrie The Guardian. China este acuzată oficial că a ascuns informații cheie despre coronavirus, la începutul pandemiei.

Disimularea a dus la explozia ulterioară a numărului de cazuri de coronavirus, la nivel planetar, determinând pierderea de vieți omenești și distrugerea economiei.

Deși inițial Donald Trump părea neîncrezător în pandemie, în prezent, președintele SUA acuză China că a ascuns bilanțul real al pandemiei. Beijingul a dezmințit deja acuzațiile liderului de la Casa Albă.

China este dată în judecată pentru „tulburarea ordinii publice” și „activități anormal de periculoase”. Missouri reclamă despăgubiri materiale a căror valoare nu a fost deocamdată precizată.

Peste 5.800 de persoane au fost testate pozitiv în Missouri care a înregistrat cel puțin 177 de morți, conform autorităților locale. Pe glob, mai mult de 2,5 milioane de persoane au fost contaminate cu coronavirus și peste 175.000 au murit de COVID-19, boala provocată de coronavirus.

„Partidul Comunist Chinez a făcut ce fac regimurile totalitare: au disimulat adevărul pentru a-şi salva pielea”, a acuzat senatorul republican Ben Sasse. „Odată ce americanii vor învinge acest virus, vom cere socoteală guvernului chinez măcinat de corupție”, a mai spus congresmanul de Nebraska.