Consilierii municipali au aprobat construirea unei clădiri de 45 de metri în zona Dorobanți

Publicat: 27 03. 2014, 19:08
Actualizat: 19 05. 2015, 09:40

PUZ-ul vizează zona Calea Dorobonați nr. 16-18, str. G-ral Ernest Broșteanu nr. 4 și 8 și str. M Eminescu nr. 27 din sectorul 1 al Capitalei.

Astfel, pe aria definită de Calea Dorobanți, str. Ernest Broșteanu, str. Eminescu și str. Polonă, pe un teren în suprafață de 5305,49 de metri pătrați aparținând beneficiarului Rubin Gold SRL, ar putea fi ridicat un imobil cu funcțiunea de hotel, cazino, servicii comerț și birouri, care va avea și un corp care în partea vestică. Înălțimea imobilului va fi de 45 de metri, iar Procentul de Ocupare a Terenului (POT), de maximum 70%, se arată în proiectul de hotărâre pentru aprobarea PUZ-ului, care s-a aflat în dezbatere publică.

În 10 ianuarie, arhitectul șef al Capitalei, Gheorghe Pătrașcu, a declarat, la dezbaterea publică privind aprobarea PUZ-ului, că acesta respectă legislația, după ce reprezentanții unor ONG-uri au reclamat construirea unui imobil de 45 de metri între monumente istorice.

Reprezentanții ONG-urilor au susținut că imobilul care urmează să fie ridicat, cu o înălțime de 45 de metri, va duce la aglomerarea zonei din punct de vedere al traficului, deoarece acesta va fi amplasat într-o zonă deja aglomerată a orașului.

„Nu poate decât să aglomereze și mai mult zona, din punct de vedere al traficului. Nu mai vorbim că pe fiecare dintre laturi există monumente istorice, iar PUZ-ul urmează să ofere posibilitatea ridicării unei clădiri de șapte-ori ori mai mare (ca înălțime – n.r.) decât ele”, a declarat atunci președintele Asociației „Salvați Bucureștiul”, Nicușor Dan.

De cealaltă parte, arhitectul șef al Capitalei, Gheorghe Pătrașcu, a spus că în ultima perioadă „a devenit o modă contestarea”, însă PUZ-ul din zona Dorobanți respectă legislația și chiar regulamentul de zone protejate permite toți parametri existenți în acesta.

„A devenit o modă, în ultima vreme, contestarea, așa că nu ne mai miră reacția, însă, de foarte multe ori, există doze de subiectivism și lipsă de profesionalism”, a spus Pătrașcu, care a precizat că în cazul PUZ-ului din Calea Dorobanți sunt respectați atât coeficienții de înălțime, cât și coeficienții de utilizare a terenului, fiind obținute și toate avizele necesare de la instituții.