Construcția bazei radar americane în Cehia ar putea începe anul acesta

Publicat: 15 02. 2012, 11:47
Actualizat: 25 07. 2012, 20:31
Lucrările pentru construcția bazei radar a Statelor Unite în Cehia, în cadrul scutului antirachetă, ar putea începe la sfârșitul anului, a declarat, joi, generalul Henry Obering, directorul Agenției americane de apărare antirachetă (MDA).

Lucrările pentru construcția bazei radar a Statelor Unite în Cehia, în cadrul scutului antirachetă, ar putea începe la sfârșitul anului, a declarat, joi, generalul Henry Obering, directorul Agenției americane de apărare antirachetă (MDA), citat de CTK în pagina electronică.

Companiile cehe pot ajuta autoritățile americane la construcții, instalarea tehnologiei și a telecomunicațiilor, a precizat Obering. Conform planului actual, SUA vor cheltui circa 100 de milioane de dolari în prima etapă a construirii bazei radar.

Pentru construirea acesteia, condiția fundamentală este aprobarea înființării bazei pe teritoriul Cehiei de către Parlamentul de la Praga. Oficialii cehi au început discuțiile privind un acord exclusiv conform căruia companiile locale și cercetătorii vor putea participa la realizarea proiectului. Primele contracte vor fi probabil semnate în câteva luni. Obiectivul acordului are ca obiectiv diminuarea barierelor legale, comerciale și politice în comerțul cu Statele Unite. Washingtonul are acorduri similare cu Japonia, Italia, Australia, Marea Britanie și Danemarca, iar cu alte șapte state poartă discuții în acest sens.

SUA intenționează să construiască o bază radar antirachetă în Cehia care va fi conectată cu cele zece interceptoare de rachetă din Polonia. Proiectul are ca obiectiv protejarea SUA și o mare parte a teritoriului european împotriva rachetelor lansate de state ca Iranul.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro