Coreea de Nord a arestat un student sud-coreean de la New York pentru că a pătruns ilegal în țară

Publicat: 02 05. 2015, 19:19

Joo Won-moon, în vârstă de 21 de ani, din New York, a fost prins pe 22 aprilie traversând frontiera dinspre malul chinez al râului Yalu, potrivit agenției oficiale de știri nord-coreene KCNA.

Tânărul a recunoscut că a încălcat legislația nord-coreeană, potrivit agenției.

Potrivit aceleiași surse, tânărul este student la New York University (NYU).

Arestarea a fost făcută publică după ce Phenianul a anunțat, la sfârșitul lui martie, că a arestat doi sud-coreeni, pe care-i acuză de spionaj, după ce au traversat frontiera, dinspre orașul chinez de frontieră Dandong.

La Dandong locuiesc numeroși comercianți coreeano-chinezi care fac afaceri atât cu oameni de afaceri nord-coreeni, cât și sud-coreeni. În oraș se află totodată numeroși misionari creștini și sud-coreeni care încearcă să opereze în Coreea de Nord.

Mai mulți misionari americani au fost arestați, în trecut, dintre care unii s-au putut întoarce acasă în urma intervenției unor oficiali americani de rang înalt.

Însă, în pofida îndemnurilor Seulului de a-i elibera, Phenianul deține în continuare sud-coreeni, inclusiv un misionar sud-coreean care a fost condamnat la închisoare pe viață, anul trecut, pentru spionaj și crearea unei biserici secrete.

Cele două Corei se află, în mod teoretic, în stare de război, deoarece conflictul armat dintre cele două țări-surori, în perioada 1950-1953, s-a încheiat cu un aristițiu și nu cu un tratat de pace.