CORONAVIRUS. Medicamentul-minune anti-COVID, promovat de Donald Trump, a crescut numărul de decese în rândul pacienţilor infectaţi

Publicat: 25 05. 2020, 12:01
Actualizat: 06 04. 2021, 22:46
Donald Trump atacă fără menajamente deciziile Curții Supreme din SUA

Hidroxiclorochina, medicamentul anti-malarie promovat de Donald Trump ca medicament pentru noul coronavirus, a crescut numărul deceselor printre bolnavii de COVID-19, se arată într-un studiu, relatează de The Guardian.

Un studiu asupra felului în care a fost folosită hidroxiclorochina şi clorochina pe şase continente, fără teste clinice, arată o imagine sumbră. Cercetătorii spun că medicamentul nu ar mai trebui administrat pacienţilor bolnavi de COVID-19, cu excepţia unor medii de cercetare şi testare adecvate.

Cercetarea, publicată online în jurnalul medical Lancet, nu este nu test menit să evalueye medicamentul, dar arată că graba de a îl folosi ca remediu pentru coronavirus ar putea fi necugetată. Un număr semnificativ de medici au prescris hidroxiclorochina fără să aibă dovezi clinice că ea ar fi eficientă în tratarea bolii. S-a demonstrat, însă, că medicamentul produce iregularităţi în bătăile inimii.

A crescut numărul de decese în rândul pacienţilor infectaţi

Studiul Lancet a analizat datele de la 671 de spitale în care la 14 888 de pacienţi li s-au administrat fie hidroxiclorochină, fie cloroquină, cu sau fără antibiotic, iar la 81.144 pacienţi nu li
s-au administrat astfel de tratamente.

Ambele medicamente au arătat dovezi ale eficacităţii împotriva coronavirusului într-o analiză de laborator, dar testele pe pacienţi s-au dovedit neconcludente. Câteva studii mai mici din Europa şi China au stârnit interesul pentru utilizarea hidroxiclorochinei împotriva COVID-19, dar au fost criticate pentru lipsa de rigurozitate ştiinţifică.

Mai multe studii mai recente nu au arătat ca medicamentul ar fi unul eficient pentru tratarea COVID-19. Saptamana trecută, doua studii publicate in revista medicala BMJ au arătat ca
pacienţilor cărora li s-a administrat hidroxiclorochină nu li s-a imbunatatit semnificativ starea faţă de cei care nu au fost trataţi cu acest medicament.

Hyiroxichlorochina este utilizată de zeci de ani pentru a trata lupusul şi artrita reumatoidă, precum şi malaria.

În martie, preşedintele american a scris pe contul său de Twitter că „Hidroxiclorochina şi Azitromicina luate împreună, au şansa reală de a produce o mare schimbare în istoria medicinei. FDA a reuşit să mute munţii din loc. Mulţumesc! Să le punem în uz imediat. Oamenii mor, să ne mişcăm repede. Dumnezeu să vă binecunvânteze!”.