Corupție la Tribunalul București. Două judecătoare reținute de DNA pentru trafic de influență și luare de mită

Publicat: 14 03. 2013, 11:54
Actualizat: 14 03. 2013, 17:17

Judecătoarea Viorica Dinu, cea care deliberează în dosarul lui Dan Voiculescu, și judecătoarea Antoanela Costache au fost ridicate de procurorii anticorupție miercuri noaptea. Locuințele celor două au fost percheziționate. Cele două judecătoare sunt investigate pentru fapte de corupție mai precis au luat mită pentru a ajuta la eliberarea din arest a lui Dinel Nuțu, fost Staicu, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare. Ulterior cele două judecătoare au fot reținute de către procurori. 

Un comunicat al CSM arată că secția de judecători a consilului a aprobat percheziția corporală și domiciliară. CSM menționează că a avizat și reținerea și arestarea preventivă a celor două judecătoare. DNA a început urmărirea penală față de Viorica Dinu și Antoanela Costache pentru trafic de influență și luare de mită. 

Arestarea preventivă celor două judecătoare va fi realizată tot printr-o instanță. DNA va solicita arestarea preventivă iar o instanță se va pronunța dacă aprobă sau nu această cerere. 

Miercuri seara procurorii DNA au efecutat percheziții la locuințele celor două magistrate. După finalizarea perchezițiilor judecătoarele au fost duse la sediul DNA.După ce le-au audiat mai multe ore, procurorii DNA au emis pe numele celor două judecătoare ordonanțe de reținere și urmează să ceară instanței arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

Potrivit surselor citate, cele două judecătoare ar fi luat mită aproximativ 150.000 de euro. Judecătoarele ar fi fost cooptate și pentru soluționarea altor două dosare.

În același dosar au fost ridicați și duși la audieri avocații Dan Petre și Ileana Răducu – unul dintre avocații lui Dinel Nuțu, soția lui Dan Petre, care este jurist, precum și arhivarul Sorin Vasilescu, de la una dintre secțiile penale ale Tribunalului București, au mai spus sursele judiciare.

Anchetatorii au făcut joi dimineață percheziții la sediul Tribunalului București, de unde au ridicat documente și probe.

Cazul Dinel Staicu

Potrivit surselor citate de Medifax, cele două judecătoare ar fi primit mită 150.000 euro pentru a-l elibera pe Dinel Staicu. Tribunalul București a dispus, în 11 februarie, eliberarea lui Dinel Nuțu, decizia fiind dată în dosarul în care acesta este judecat pentru fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Mediaș cu peste 11 milioane de euro.

Instanța a respins atunci recursul procurorilor la hotărârea Judecătoriei Sectorului 2, din 6 februarie, prin care s-a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive a lui Dinel Nuțu cu cea a obligării de a nu părăsi țara.

Următorul termen de judecată al dosarului de fraudare a Transgaz Mediaș a fost stabilit pentru 3 aprilie.

În noiembrie 2007, Dinel Staicu, președinte al Societății de Investiții Financiare Oltenia, a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție într-un dosar privind fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Mediaș cu peste 11 milioane de euro.