Creșterea temperaturii cu un grad ar putea provoca câte un uragan Katrina la fiecare doi ani

Publicat: 19 03. 2013, 20:18
Actualizat: 24 10. 2014, 14:33

O încălzire cu doar 2 grade Celsius a temperaturii pe Pământ ar atrage după sine o multiplicare a numărului uraganelor de mare putere, se arată în ultimul studiu publicat în ultimul număr al revistei Proceedings of the National Academy of Science, citat de AFP.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că, dacă temperatura ar crește cu un grad, fenomenele extreme ar avea loc mult mai des.

„În cazul în care temperatura crește cu 1 grad Celisus, frecvența producerii uraganelor extreme va crește de trei până la patru ori, iar dacă temperatura medie a planetei ajunge să fie cu 2 grade Celsius mai ridicată, vorbim de un factor de multiplicare de peste 10 ori mai mare”, a explicat Aslak Grinsted, de la Institutul Niels Bohr din cadrul Universității din Copenhaga, coordonatorul  studiului bazat pe un model de predicție a evoluției climaterice globale.

„Acest lucru înseamnă că la fiecare 2 ani ne vom confrunta cu un uragan cel puțin de puterea lui Katrina, în locul unei amenințări de o dată la 20 de ani, ca până în prezent”, a mai adăugat el.

Katrina, un uragan de nivelul 5 de forță, cu vânturi de peste 280 km/h, a devastat în 2005 orașul New Orleans și reprezintă cel mai costisitor dezastru natural din istoria SUA.

„Modelul de evoluție climatică folosit de noi indică o dublarea a frecvenței de producere a uraganelor de tipul lui Katrina la o creștere a temperaturii medii globale cu doar 0,4 grade Celsius”, a explicat cercetătorul danez.