Cristian Barbu, vicepreședintele ALDE București, la GÂNDUL LIVE: Deciziile Ministerului Sănătății nu au fost convingătoare nici măcar pentru medici! / Nu poți să îi ceri unui om să facă peste puterile lui

Publicat: 04 11. 2020, 13:21
Actualizat: 04 11. 2020, 13:48

Cristian Barbu, vicepreședintele ALDE București, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre capacitatea Ministerului Sănătății de a gestiona criza Covid. Acesta a dezbătut și subiectul sensibil al școlii online, care ar putea fi îmbunătățită, dacă s-ar dori cu adevărat.

„Îmi pare rău că trebuie să spun așa ceva despre oameni cu o pregătire. E o problemă de management, nu doar de știință pură, medicină, ci și de management. Aici suntem deficitari.

„Cei care au alte boli nu mai au unde să se adreseze”

Deciziile pe care le-au luat cei de la Ministerul Sănătății nu au fost convingătoare nici măcar pentru medici. Reacțiile din această zonă sunt unele extrem de negative. Observăm că atât medicii, cât și celelalte cadre medicale, se plâng că sunt epuizați.

Persoane care suferă de alte boli nu mai au unde să se adreseze.

Cu tot respectul pentru colegii noștri medici, trebuie să înțelegem că sunt și situații în care pur și simplu politica ne-a dus în faza în care nu avem suficient personal medical. Nici nu poți să îi ceri unui om să facă peste puterile lui, pentru că este pasibil de malpraxis.

Nu știm chiar totul. Dacă toate mijloacele de protecție pentru cadrele medicale sunt atât de sigure. Procedurile în sine nu sunt cele mai sigure. În rândul cadrelor medicale apar cazuri destul de grave.

Legat de familiile acestor medici. Sunt supuse unor presiuni suplimentare. Să ne imaginăm ce s-a întâmplat în Suceava acum 7 luni. Mă refer la cadrele medicale infectate. Și azi găsim oameni care pur și simplu care fac parte din familiile acestor medici.

„Cadrele didactice au nevoie de o pregătire în plus pentru a preda online”

Sunt copii care fac școala online. Eu mă întorceam la școală, pentru că aici ar fi trebuit să existe o strategie. Îmi amintesc că tot la dvs am discutat despre faptul că școala online presupune o modificare structurală.

Cadrele didactice au nevoie de o pregătire pentru online. Nu mai vorbim de mijloacele tehnice și în final sigur că de data aceasta tânărul, copilul, fac corp comun cu familia.

Dacă până acum tânărul făcea corp comun cu școala, acum în școala online este corp comun cu familia. Dacă un copil ne spune că nu îi place școala online trebuie să-i dăm dreptate.

Trebuie să îi spun copilului că totuși este necesară școala, chiar și online, dar să găsim un alt mod, de a ieși din acea clipă de oboseală.

Nu este deloc greu pentru un părinte să-i găsească o motivație temporară suplimentară, pentru a-l scoate din plictiseală.

Martie-aprilie s-ar putea să ne găsească în aceeași poveste.”, a declarat Cristian Barbu la GÂNDUL LIVE.