Dan Helciug, în direct la Gândul Live. Despre Colectiv: În seara aceea primisem și eu invitație… / Cum trece artistul prin pandemie: Am înființat o școală online!

Dan Helciug, în direct la Gândul Live. Despre Colectiv: În seara aceea primisem și eu invitație... / Cum trece artistul prin pandemie: Am înființat o școală online!
Publicat: 29/10/2020, 13:12
Actualizat: 29/10/2020, 14:06

Dan Helciug a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre cum trece prin pandemie. Artistul a deschis o școală online și respectă toate măsurile anti-Covid. Cântărețul a vorbit și despre noaptea incendiului de la Colectiv, din 30 octombrie 2015, rememorând momentele grele: „Primisem și eu invitație la acel concert…”, a spus Helciug.

Despre incendiul de la Colectiv: „În general nu prea s-a schimbat mare lucru. S-a schimbat ceva, ba da. Vocile încep să fie astupate. Orice cetățean care are un pic de audiență devine automat influencer și este condamnat dacă are o părere contrară unei tabere majoritare.

La nivel informațional există o schimbare în negativ. Hatăreala e mult mai mare. Sunt oameni angajați să facă asta și cetățeni care în funcție de frustrări marșează în această polarizare.

În acest haos nimeni nu mai știe cine are dreptate, cine greșește. Nu ai voie să vorbești.

Am trăit momentul COLECTIV extrem de intens. Am prieteni foarte mulți în trupe de rock underground. În seara aceea am primit și eu invitație să merg. Două săptămâni am fost întors pe dos.

După atâția ani lucrurile nu se duc către o direcție corectă, adică oamenii care nu sunt vinovați nu numai că nu sunt judecați, dar urcă ierarhic, primesc posturi.

La vot te duci, ai votat, după aceea constați că a ieșit cineva la care nu te gândeai. Nu că votul nostru nu ar conta. 100% avem memoria scurtă. Toate valorile care au spus din țară de 100 de ani ți-o spun. Începând cu Eminescu, cei care au luptat să schimbe această amnezie, această apetență a noastră în a alege conducători hoți”, a spus Dan Helciug.

Artistul în pandemie: „Mă gândesc la colegii mei…”

„Așa cum și arta e o oglindă a realității. Uită-te la arta modernă. Sunt echilibrat, perioada este foarte grea, sunt foarte atent când dau un interviu, pentru că m-am ars, dacă spun ceea ce mă gândesc, imediat sunt catalogat că mă plâng, e total greșit.

Sunt echilibrat. Nu sunt de acord cu multe lucruri, dar… Ideea de reconversie profesională în zona artiștilor care au vocație… E foarte ușor să îi spui artistului că ar trebui să se reorienteze… E aproape imposibil să faci asta ca artist cu vocație.

Singura alternativă pentru mine e școala online Dan Helciug, sper să fie și una cu spațiu fizic, în care predau eu și colegi de ai mei. Singura reconversie pe care pot să o fac.

Dar mă gândesc la colegii mei, care nu ar putea să predea, să înființeze o școală. Ei ce fac?

Te poți reinventa dacă ai o meserie care nu are legătură cu arta. Eu înțeleg foarte bine pandemia, greutățile prin care trecem toți, numai că breasla noastră … Noi suntem nu numai închiși din punct de vedere economic, ci și emoțional. Noi depinde de emoțiile cu publicul. Aceasta face de zece ori mai mult rău decât închiderea fizică.

Eu am intrat pe diferite site-uri. Intru pentru că simt nevoia să spun anumite lucruri.

Ce spune despre povestea cu Bittman

În privința poveștii cu Bittman, care de la tine a început și a devenit virală… Am observat o reacție extrem de interesantă în mediul online. Noi, persoanele publice, trebuie să avem mare grijă când comunicăm la nivel public.

Dacă nu comunicăm ceea ce cere trendul, acest regim medical extrem de strict, dacă nu comunici ceea ce vor să audă cei de sub regim, în momentul doi ești condamnat, ești un pericol, mi se pare înfiorător.

Eu de ce nu aș spune că un extraterestru a coborât în 22 noiembrie într-un sat din Transilvania și a adus acest virus, un cioban a luat virusul, s-a dus la gară la Cluj și de acolo l-a luat un turist chinez, care l-a dus în Wuhan. O să mă calci în picioare?

Sunt vorbe, idei. Dan Bittman nu a îndemnat la încălcarea regulilor de bun simț. Nu e o diferență în a spune – Domnule, masca asta mi se pare…bla bla… Să aduci contraargumente purtării măștii, dar să nu spun – NU purtați mască. E normal că o să jignesc. Inclusiv eu port mască!

Una e să spun ce să faci și alta ce consider eu. Publicul nu face diferența. Dacă eu spun că există extratereștri, lumea va spune că am înnebunit.

E o diferență mare în a îndemna pe cineva în a face și de a emite o judecată personală.

Helciug, despre „regimul medical” în care trăim

Nu pot decât să observ de 6-7 luni niște lucruri care se bat cap în cap. Inclusiv în declarațiile oficialităților noastre. De exemplu, declarația lui Cercel, care spunea în primăvară că virusul Covid e de 10 ori mai slab decât virusul gripal obișnuit. Noi, persoanele publice sau cele obișnuite, suntem condamnați, pentru că avem păreri despre acest Covid.

În martie a venit o declarație ciudată a domnului președinte, în care spune să demitizăm acest virus, că nu e atât de mortal, cum se spune pe diferite site-uri.

Vine Dan Bittman și spune lucrurile astea. De ce nu trebuie privit ca dl președinte sau ca dl Cercel?

Regimul medical pe care noi îl trăim și politica ne afectează în mod direct. Orice cetățean are dreptul să-și exprime părerea vizavi de realitatea pe care o trăiește.

Am învățat la școală că există doar doi căi de eradicare a virusului, calea imunizării în masă, destul de contestată și a doua prin vaccinare. Ce se află între reprezintă politica fiecărui stat”, a mai spus Dan Helciug la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”