Cristoiu, despre rezultate: Avem două enigme, dar cea mai importantă este enigma duminică, ora 6.00

Publicat: 11 11. 2019, 14:20

Ion Cristoiu a afirmat că era nevoie de o manipulare a opiniei publice pentru crearea unei atmosfere favorabile președintelui Iohannis, inclusiv în ceea ce privește prezența la vot în străinătate.

„Primele rezultate oficiale, arată, așa cum spuneam încă de ieri, că aserțiunea

Întrebat cum se raportează primele rezultate oficiale la informațiile vehiculate anterior privind o prezență istorică la urne și un vot de peste 40%, chiar 50% pentru Klaus Iohannis, Ion Cristoiu a evocat ideea unei enigme, o răsturnare de scor, duminică seara.

„Răspunsul trimite la o nouă enigmă postdecembristă și țin neapărat să o formulez și anume enigma, duminică, ora 6. Duminică 10 noiembrie, la ora 6 după-amiaza, s-a produs o răsturnare în mersul votului, mai mult decât enigmatică. Și anume, toate sondajele, tot ce se știa prin redacții era că, în țară, Viorica Dăncilă era umăr la umăr cu Dan Barna. Se considera că va veni și diaspora și atunci clar Dan Barna era în turul 2. Deci, la ora 6, în toate redacțiile, mă rog poate cu excepția…, și chiar în redacțiile peneliste, iohanniste se știa că e în turul 2. Dintr-o dată, o casă de sondare, nu-i dau numele că nu vreau să-i fac publicitate, a dat, pentru că trebuie spus cititorilor noștri, că noi știam, adică acele case de sondaje ne trimiteau nouă, chiar dacă nu le dădeau publicității, mersul votului. Și deodată, o casă de sondare, am văzut că la ora 6 a dat următorul rezultat: Klaus Iohannis în scădere, Viorica Dăncilă stagnează, în scădere și Dan Barna. Și apoi au început să apară manipulări de genul următor : după ora 6, atenție, electoratul PSD, chiar în vârstă, așa se spune, a ieșit la vot. Au început să apară și manipulări de viziune asupra României, anume că s-a schimbat comportamentul electoral, în sensul că tinerii ies dimineața și bătrânii ies seara. Nu era adevărat, pentru că electoratul PSD este un electorat scos de primari, un electorat mai în vârstă, care iese dimineață. Iese dimineața nu pentru că s-ar teme să iasă noaptea, ci pentru că ăsta este comportamentul când ieși la pensie. Dimineața ești mai vioi, ca să zic eu în calitatea mea de pensionar. Și atunci este clar că s-a întâmplat această răsturnare la ora 6 după amiaza”, a susținut jurnalistul.

Ion Cristoiu a afirmat că această enigmă ar putea avea două explicații: fie PNL a avut în marile orașe o rezervă păstrată care s-a dus la vot și a votat pentru PSD, fie, mai credibil, s-a umblat la soft.

„Și atunci s-a umblat coborându-l pe Klaus Iohannis. Klaus Iohannis a avut de ales între să aibă 40%, dar să-l aibă pe Dan Barna în turul 2, care era un coșmar sau să aibă mai puțin și să comentăm, noi, câțiva, că nu a fost o victorie, dar să fie cu Viorica Dăncillă în turul 2. Deci enigma poate fi dezlegată prin sloganul

În opinia sa, lui Dan Barna i-au fost luate și din procentele obținute la votul din diaspora, iar candidatul USR PLus ar fi intrat în turul al doilea, dar la un scor mai strâns, comparativ cu Dăncilă, de 2-3 procente.

„Un alt mister e că e greu de presupus că Dan Barna a avut numai 25% în diaspora. Chiar și estimările lor, ca să dezvălui eu un secret, lor cu L, spuneau 50% – Klaus Iohannis, 35% – Dan Barna. Deci e greu de imaginat și înseamnă că s-a luat din pix și de la votul din străinătate. Dar, am spus, am scris de atâtea ori, toată operațiunea anti-Barna din campanie era menită nu să-l coboare, ci să justifice răspunsul la întrebarea

Ion Cristoiu a mai spus că în turul al doilea Klaus Iohannis nu va putea obține o victorie istorică în condițiile unei prezențe reduse la vot și atunci provocarea celor care stau în spatele candidatului PNL este de a crea PSD o imagine de animal feroce pentru a motiva oamenii să iasă la vot.

„Aseară Klaus Iohannis a anunțat clișeul celor două tururi,

Jurnalistul consideră o enigmă și comportamentul lui Dan Barna care și-a recunoscut înfrângerea fără să aștepte rezultatul oficial al rezultatului sau să ceară clarificări, chiar dacă presa a vehiculat scenariul unui complot împotriva candidatului USR-PLUS pentru ca Iohannis să intre în finală cu Dăncilă.

„Întrebarea trimite la a doua mare enigmă a campaniei, și anume enigma Barna. Spre stupoarea tuturor, inclusiv a useriștilor, Dan Barna e evitat pe cât posibil, nu să-l atace, să-l atingă cu o frunză măcar pe Klaus Iohannis. După ce am scris editorialul

Liderul USR Dan Barna a anunțat că urmează o analiză serioasă în partid, după ce nu a reușit să intre în turul doi al alegerilor prezidențiale, obținând în total, după numărarea voturilor de pe teritoriul țării, 14,1%, din voturi, adică sub scorul partidului la europarlamentare, dar a precizat că nu-și va da demisia.