Criza dezinfectanților. Cinci spitale AMÂNĂ operațiile

Publicat: 12 05. 2016, 18:43

Spitalul Județean din Dolj, Spitalul de Pediatrie din Galați, Spitalul Județean din Olt, Spitalul Județean din Teleorman și Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din București efectuează numai intervenții chirurgicale în regim de urgență, restul operațiilor programate fiind amânate. Asta au raportat direcțiile de sănătate publică (DSP) în cadrul videoconferinței care a avut loc la prânz, cu reprezentanții Ministerului Sănătății.

„În cazul celor cinci unități sanitare care în prezent derulează intervenții chirurgicale doar în regim de urgență au fost dispuse măsuri pentru remedierea situației cu celeritate, astfel încât, în cursul zilei de mâine (vineri) să se poată relua fluxul normal al activității chirurgicale”, a anunțat Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă remis joi, agenției MEDIAFAX.

De asemenea, Ministerul Sănătății a solicitat Direcțiilor de Sănătate Publică să comunice unităților sanitare cu paturi, „întreprinderea tuturor măsurilor necesare pentru desfășurarea serviciilor medicale în condiții de siguranță pentru pacienți prin asigurarea cantităților corespunzătoare de produse biocide, altele decât cele fabricate de firma HexiPharma”, se mai arată în sursa citată.

Decizia spitalelor de a amâna operațiile programate vine în urma prezentării de către Guvern a rezultatelor analizelor produselor Hexi Pharma. Reprezentanții Guvernului au arătat, miercuri, într-o conferință de presă, că toate probele de produse Hexi Pharma analizate până acum la laboratorul ICECHIM au avut probleme în ceea ce privește concentrația de substanțe dezinfectante din soluție față de ceea ce scrie pe etichetă. De altfel, Guvernul a recomandat retragerea de pe piață și din spitale a produselor Hexi Pharma și a anunțat că va verifica și biocidele celorlalți producători care se găsesc pe piața din România.