CSM: Afirmațiile lui Traian Băsescu referitoare la procurorii DNA au afectat independența justiției

Publicat: 15 07. 2016, 11:14
Actualizat: 05 06. 2018, 19:46

Verificările au fost efectuate de Inspecția Judiciară la solicitarea din data de 17 iunie 2016 a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, ca urmare a sesizării Direcției Naționale Anticorupție, fiind vizate afirmații publice ale lui Traian Băsescu, referitoare la activitatea profesională a procurorilor DNA.

„Fostul președinte a acreditat ideea că activitatea de urmărire penală și judiciară a procurorilor DNA este coordonată și influențată prin impunerea unor soluții de către instituții sau persoane din afara sistemului judiciar. În acest context, domnul Băsescu a făcut trimiteri la concluziile orale susținute de procurorul DNA – Structura Teritorială Constanța în fața instanței de judecată la momentul soluționării dosarului penal în care fratele său, domnul Mircea Băsescu, avea calitatea de inculpat. De asemenea, în cursul intervenției telefonice, a folosit cuvinte depreciative la adresa domnului Jean Uncheșelu, procuror DNA – Structura Centrală, acuzându-l că a încercat să obțină denunțuri împotriva sa”, explică CSM într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în urma verificărilor, inspectorii judiciari au constatat că afirmațiile sunt nefondate, CSM precizând că „declarațiile fostului președinte al României – persoană care se bucură în continuare de o anumită cotă de încredere din partea opiniei publice – au depășit limitele admisibile ale libertății de exprimare, impactul acestora asupra justițiabililor fiind profund negativ, de natură a le afecta încrederea în actul de justiție”.

Plenul CSM a sesizat și Consiliul Național al Audiovizualului.