Cuc, avertizează în privința Lotului 3 Lugoj-Deva: „Constructorii neserioși trebuie să primească o palmă”

Publicat: 30 09. 2019, 14:59

„La un moment dat toți constructorii neserioși trebuie să primească, aș spune, o palmă. Pentru că România trebuie să aplice exact clauzele contractuale. Nu respecți calitatea, nu respecți termenul limită, ai o problemă. Și cred că asta trebuie să facă orice ministru al Transporturilor care este în deplinătatea facultăților mintale, când vine vorba de infrastructura din România. Nu putem să mai tolerăm șmecherii”.

Ministrul a explicat că informațiile pe baza cărora nu a acceptat recepția Lotului 3 de la Lugoj Deva s-au dovedit justificate, iar CNAIR-ul a încasat banii din executarea garanțiilor.

„Au apărut acele fisuri pentru care nu am dat în trafic autostrada, deci informațiile pe care eu le-am primit de la CNAIR au fost reale și fundamentate. Tot ce pot să spun în momentul de față, în conturile CNAIR-ului au intrat undeva la 80 de milioane, bani din garanțiile care trebuia executate conform graficului pentru neaplicarea condițiilor cotractuale”, a declarat Cuc.

Răzvan Cuc nu are un termen în care se vor relua lucrările sau în care va fi gata expertiza care va permite continuarea acestora. „Așteptăm expertiza, și după ce vine expertiza…”, a spus ministul.

Ministrul Transporturilor Răzvan Cuc a cerut conducerii CNAIR o expertiză privind fisurile apărute la lotul 3 al austostrăzii Lugoj-Deva.

CNAIR a executat la jumătatea lunii septembrie garanția constructorului lotului 3 al autostrăzii, înainte de pronunțarea deciziei tribunalului prin care se suspenda executarea. La finele lunii august ministrul Cuc a decis rezilierea contractului cu constructorul spaniol, după identificarea a 60 de neconformități, printre care cedări de terasament sau fisuri longitudinale și transversale. Compania de Autostrăzi a emis o factură de penalități pentru neremedierea unor conformități în timpii în care trebuiau să remedieze și pentru întârzierile din contract, în valoare de 73 de milioane de lei, iar valoarea garanției de bună execuție a contractului este de 58 de milioane de lei.