Cum explică primarul Focșaniului inversarea culorilor pe cocardele de 1 Decembrie

Publicat: 03 12. 2013, 17:27
Actualizat: 31 01. 2019, 19:52

Prefectul de Vrancea, Cătălin Popescu, a cerut Primăriei Focșani să verifice cum s-a ajuns în situația ca pe cocardele împărțite oamenilor la manifestările de 1 Decembrie să fie inversată ordinea culorilor tricolorului, primarul Decebal Bacinschi spunând că a fost „un amănunt scăpat din vedere”.

Focșănenii prezenți în Piața Unirii, de Ziua Națională, au primit cocarde pe care scria 1 Decembrie 2013 și pe care culorile tricolorului erau inversate, fiind așezate în ordinea albastru, roșu, galben, prefectul județului cerând explicații Primăriei Focșani, cea care a comandat cocardele pentru 1 Decembrie.

„Având în vedere implicațiile deosebite pe care le presupune o asemenea eroare, vă adresăm rugămintea să dispuneți verificările necesare în vederea stabilirii cauzelor care au produs acest incident. În virtutea prerogativelor ce revin prefectului referitoare la aplicarea și respectarea Constituției, a legilor, a ordonanțelor și a hotărârilor Guvernului, a celorlalte acte normative, vor fi întreprinse măsurile care se impun”, se arată într-o adresă transmisă Primăriei, luni, de către prefectul Cătălin Popescu.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Primăriei Focșani, Dan Cazaciuc, a spus că autoritățile nu au avut timp să verifice cocardele și că nu și-au imaginat că firma producătoare ar putea greși culorile tricolorului.

„Pe de o parte, firma a realizat în mod eronat bulinele autocolante, amestecând culorile, dar a fost și greșeala noastră, pentru că din cauza lipsei de timp, întrucât au fost comandate și livrate târziu, nu am apucat să ne uităm pe ele înainte de a le împărți. Nu mi-am imaginat că cineva ar putea greși un tricolor, un lucru atât de simplu”, a declarat Dan Cazaciuc.

Contactat, marți, de corespondentul MEDIAFAX, primarul Focșaniului, Decebal Bacinschi, a spus: „Se mai întâmplă, a fost o greșeală, un amănunt care a fost scăpat din vedere, dar când a fost observat s-a oprit împărțirea cocardelor”.

Pentru 1 Decembrie, Primăria Focșani a comandat 2.000 de buline autocolante, cu prețul de 0,4 lei bucata și 1.000 de stegulețe tricolore, la 1 leu bucata. Pe bulinele autocolante care au fost lipite în pieptul participanților la manifestările de 1 Decembrie au fost încurcate culorile tricolorului, eroarea fiind sesizată după ce fuseseră distribuite jumătate dintre cocarde. După descoperirea greșelii, cocardele au fost retrase.

Cocardele au fost realizate de către de o firmă de publicitate din Focșani cu care Primăria a mai colaborat, autoritățile locale spunând că din cauza acestei greșeli firma nu își va primi banii.