Cum funcționa sistemul de fraudare a bacalaureatului pus la cale de zeci de profesori din Giurgiu. Cât „costa” promovarea unei probe

Publicat: 04 06. 2015, 15:07
Actualizat: 05 08. 2015, 07:23

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu au dispus trimiterea în judecată a 64 de inculpați, printre care directori și directori adjuncți ai unor licee și școli generale din județul Giurgiu, dar și funcționari din cadrul Inspectoratului General Școlar Giurgiu.

Conform anchetorilor, o parte dintre cei trimiși în fața instanței, persoane cu funcții de conducere, au fost contactate de părinții unor candidați sau de persoane interpuse pentru a asigura promovarea examenului de bacalaureat a unor candidați. Această promovare se făcea prin mijloace ilicite, în schimbul unor sume cuprinse între 100 și 1.000 de euro pentru fiecare candidat, în raport de numărul de probe susținute.

„În realizarea obiectului infracțiunii, cadrele didactice au stabilit un sistem de semne și parole ce au fost transmise candidaților, pe care aceștia le-au înserat în conținutul lucrărilor de concurs pe prima pagină, ultimul rând”, conform Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ).

În același timp, arată sursa citată, sistemul de semne și parole a fost transmis către profesorii evaluatori care au fost „recompensați” prin intermediul șefilor de centre de corectare, în funcție de numărul de lucrări identificate cu semne, evitându-se astfel legătura directă dintre evaluator și candidat.

Cele 64 de cadre didactice urmează să fie judecate de Tribunalul Giurgiu.