Cum poate profita România de situația din Grecia în opinia ministrului Economiei, Comerțului și Turismului, Mihai Tudose

Publicat: 06 07. 2015, 13:12
Actualizat: 07 07. 2015, 07:50

This browser does not support the video element.

„Eu cred că va trebui să folosim, chiar dacă sună mercantil, situația din Grecia și să strângem relațiile cu Grecia, întărind parteneriatul pe care îl avem cu grecii”, a afirmat Tudose, după ce a participat la o conferință organizată de minister împreună cu Camera de Comerț și Industrie a României.

El consideră că turismul în Grecia va funcționa în continuare, întrucât turismul tradițional nu a fost bazat nici pe o bancă deschisă, nici pe bancomat.

„Eu nu cred că nu va mai funcționa turismul în Grecia, turismul acela tradițional nu a fost bazat nici pe o bancă deschisă, nici pe bancomat. Turismul va funcționa fără probleme și cred că va fi unul dintre principalii factori determinanți în ieșirea Greciei din criză”, a mai spus Tudose, fiind întrebat dacă va fi afectată zona turismului.

Ministrul Economiei apreciază că deocamdată se fac doar speculații privind ce se va întâmpla în continuare.

„Este o manifestare democratică a unei țări (referendumul – n.r.). Lucrurile sunt foarte exacerbate, ca și cum grecii au stabilit prin referendum dacă mai plătesc sau nu datoriile. Lucrurile nu stau chiar așa, eu au votat dacă sunt de acord sau nu cu planul propus de către autoritățile financiare internaționale, aici a fost răspunsul nu. Înțeleg că acum guvernul elen lucrează la altă modalitate de a-și plăti datoriile”, a completat Tudose.

Cetățenii greci au votat în proporție de 61,41% împotriva măsurilor propuse de creditorii internaționali, 38,59% pronunțându-se în favoarea acestora, conform rezultatelor oficiale parțiale.

Potrivit rezultatelor anunțate după numărarea a 89,95 la sută din voturi, 61,41 % dintre alegători au respins măsurile economice propuse de Grupul Bruxelles, iar 38,59 % s-au pronunțat în favoarea acestora.

Prezența la urne a fost de 62,18 %.

Întrebarea adresată la referendum a fost: „Ar trebui acceptată propunerea formulată către Eurogrup, pe 25 iunie, de Comisia Europeană, de Banca Centrală Europeană și de Fondul Monetar Internațional?” Prima căsută pe buletinul de referendum a fost „nu”, iar a doua „da”.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Ministrul grec de Finanțe, Yanis Varoufakis, a anunțat luni dimineață că demisionează, la o zi după ce alegătorii greci au respins prin referendum măsurile de austeritate impuse de creditorii internaționali ai Greciei, potrivit Reuters.