Cum pot rămâne fără bani românii care plătesc cu cardul la magazin. Avertismentul adjunctului SRI

Publicat: 10 10. 2014, 10:21
Actualizat: 05 07. 2016, 20:04

Cititoarele de carduri (POS-uri) se conectează la internet prin serverul băncii, dar informațiile de pe card trec mai întâi prin calculatorul magazinului. Dacă un hacker reușește să intercepteze datele înainte ca acestea să ajungă la bancă, ar putea afla PIN-ul cardului și, ulterior, să cloneze cardul și să retragă bani.

”Hackerul va scana calculatoarele care au anumite porturi deschise, le va compromite, va prelua controlul asupra POS-ului, va citi din POS cardul bancar și într-un viitor – aici e singura chestie care încă nu s-a întâmplat – va citi și PIN-ul. Pentru că PIN-ul se inscripționează pe POS”, a explicat directorul adjunct al SRI, Gabriel Mazilu, citat de Digi24.

”Hackerii vor ajunge să compromită și să fure cardurile, de fapt datele personale, fără să mai aibă activități în spațiul fizic. Vor fi prezenți aproape exclusiv în spațiul cibernetic”, mai spune Mazilu.

În prezent, românii dețin în total 10 milioane de carduri active, iar, în primele șase luni ale anului, numărul tranzacțiilor cu POS a depășit 89 de milioane.