Cum s-a produs explozia care a avariat o navă militară în Marea Neagră. Vasul militar a fost adus în Portul Constanța

Publicat: 09 09. 2022, 16:27
Actualizat: 09 09. 2022, 16:29
Sursă Foto: Facebook / Forțele Navale Române

Dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” care a fost avariat după explozia unei mine marine, în Marea Neagră, a ajuns vineri în Portul Constanța. Nava cu 75 de militari la bord a plecat joi in misiune pentru a neutraliza o mină la peste 40 de kilometri distanţă de portul Constanţa. După explozia minei, a suferit avarii ușoare, însă nimeni nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Conform procedurilor pentru a neutraliza mina, o barcă cu scafandri a fost coborâtă în apă, dar ambarcațiunea nu s-a putut apropia de ea din cauza valurilor.

Echipajul de pe dragor nu a putut să o înlăture nici cu armamentul din dotare pentru că marea era agitată și s-a lăsat întunericul.

În cele din urmă dragorul maritim a fost lovit de mina marină, purtată în derivă de agitația și valurile mării.

Explozia a produs o gaură de apă de mici dimensiuni, situată la limita liniei de plutire a navei, în zona pupa (partea din spate a navei), potrivit Forțelor Navale Române.

Misiunea de intervenție, o întreagă operațiune de executare

Dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM-29) a ieşit din portul Constanţa, joi, 8 septembrie, în jurul orei 13.15, pentru a executa misiunea de intervenţie.

A ajuns în apropierea minei în jurul orei 17.45, dar în timpul intervenției, din cauza vremii care nu era promițătoare, vasul a atins mina, care a explodat și a produs avarii.

Nava „Grozavul” a plecat din portul Constanţa aseară pentru a acorda asistenţă, iar o navă GPS a remorcat dragorul maritim până la intrarea în port.

După declanşarea războiului din Ucraina, aceasta este cea de-a treia mină de război care a ajuns în zona de responsabilitate a Forţelor Navale Române.

De la începutul războiului până în prezent, în partea de vest a Mării Negre au fost distruse 28 de mine marine, dintre care trei mine de Turcia, două de România, una de Bulgaria şi 22 de Ucraina, potrivit Observator.ro.