LIVE | Război în Ucraina, ziua 198: Volodimir Zelenski: Am eliberat peste 1.000 de kilometri pătraţi din teritoriul Ucrainei de la începutul lunii septembrie

LIVE | Război în Ucraina, ziua 198: Volodimir Zelenski: Am eliberat peste 1.000 de kilometri pătraţi din teritoriul Ucrainei de la începutul lunii septembrie
Sursa: captură video Facebook Volodimir Zelenski
Publicat: 09/09/2022, 14:00
Actualizat: 10/09/2022, 07:48

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, joi seară, în discursul adresat naţiunii, că peste 1.000 de kilometri pătraţi au fost eliberaţi de sub ocupaţia forţelor ruse la începutul lunii septembrie. Sunt recunoscător tuturor războinicilor ucraineni, tuturor celor care luptă pentru libertate pentru poporul nostru – atât în ​​sud, cât şi în est, celor care participă la luptele de pe front şi celor care contribuie la victoria noastră prin operaţiunile respective în spatele dușmanul. Eliberarea pământului nostru este meritul fiecăruia care îndeplineşte clar şi la timp planul general de apărare”, a spus liderul de la Kiev.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 20:00 – O „victorie substanțială” a armatei ucrainene, recunoscută de televiziunea rusă de stat

Forțele ruse au recunoscut o „victorie substanțială” a armatei Kievului, în cadrul unui interviu difuzat, vineri, de televiziunea rusă de stat. Într-un avans-fulger, forțele ucrainene au reușit să spargă linia frontului de lângă Harkov.

De la abandonul unui atac dezastruos al Rusiei asupra capitalei Kiev, în luna martie, avansul ucrainean de lângă Harkov reprezintă unul dintre cele mai mari schimbări de ritm în război. Totodată, a fost și cel mai rapid avans raportat de oricare dintre cele două părți, în ultimele luni.

Potrivit analiștilor militari occidentali, acest avans îi plasează pe ucraineni în raza de tragere asupra principalei gări din estul țării, pe care Moscova se bazează pentru a-și susține forțele armate, prin aprovizionarea a mii de soldați ruși. Ministerul rus al Apărării a publicat imagini cu trupele sale care se grăbesc să întărească zona, după o zi în care nu a furnizat aproape niciun răspuns.

UPDATE ora 15:00 – Trupele aeriene rusești au lovit, vineri, un spital din regiunea Sumi

Într-o postare pe Telegram, Dmitro Zhivitski, șeful administrației regionale, a declarat că atacul a avut loc după ora locală 9 dimineața și că toată clădirea a fost distrusă, scrie The Guardian.

El a adăugat că există și oameni răniți.

„Rușii continuă să tragă cu cinism asupra infrastructurii civile din regiunea Sumi”, a spus el.

„Avioanele inamice rusești, fără să treacă granița cu Ucraina, au tras într-un spital”.

UPDATE ora 14:00 – Comisia Europeană aprobă o schemă a ajutor pentru companiile românești, în contextul războiului

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare a României cu o valoare de 4 miliarde euro (aproximativ 19,7 miliarde lei) pentru sprijinirea întreprinderilor din toate sectoarele în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia.

Vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, a declarat: „Războiul de agresiune nejustificat purtat de Rusia împotriva Ucrainei continuă să aibă efecte negative asupra economiei UE și a României. Schema de ajutoare în valoare de 4 miliarde EUR aprobată astăzi va permite României să atenueze impactul economic al actualei crize geopolitice asupra întreprinderilor din toate sectoarele. Continuăm să ne afirmăm sprijinul față de Ucraina și de poporul său. În același timp, continuăm să colaborăm îndeaproape cu statele membre pentru a ne asigura că măsurile naționale de sprijin pot fi puse în aplicare în timp util, în mod coordonat și eficace și că sunt protejate, totodată, condițiile de concurență echitabile pe piața unică.”

România a notificat Comisiei, în temeiul cadrului temporar de criză, o schemă în valoare de 4 miliarde euro (aproximativ 19,7 miliarde lei) pentru sprijinirea întreprinderilor de toate dimensiunile și din toate sectoarele în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia, scrie Mediafax.

UPDATE ora 12:00 – Ucraina a lovit peste 400 de ţinte ruseşti cu sistemele de rachete HIMARS furnizate de SUA

Ucraina a lovit peste 400 de ţinte ruseşti cu sistemele de rachete HIMARS furnizate de SUA, a declarat joi, la baza aeriană Ramstein din Germania, şeful statului major interarme al SUA, generalul Mark Milley, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

„Vedem câştiguri reale şi măsurabile în Ucraina în urma utilizării acestor sisteme. De exemplu, ucrainenii au lovit peste 400 de ţinte cu HIMARS şi au avut un efect devastator”, le-a spus el jurnaliştilor la baza aeriană din sudul Germaniei, după o întâlnire cu zeci de miniştri ai apărării din state aliate SUA în cadrul căreia a discutat despre sprijinul care poate fi acordat Kievului pe termen lung pentru a contracara invazia rusă.

Progresul contraofensivei ucrainene împotriva trupelor ruseşti este „regulat”, şi-a exprimat satisfacţia şeful statului major american interarme. „Nu cred că s-au întins prea mult”, a adăugat gen. Mark Milley.

El a avertizat totuşi că este „încă prea devreme” pentru a evalua cu claritate situaţia din teren.

UPDATE ora 10:00 – Un român şi trei ruşi au rămas fără cetăţenia ucraineană

24 de angajați ai Serviciilor Vamale ucrainene au fost concediați, iar patru cetățeni străini, trei ruși și un român, și-au pierdut cetățenia ucraineană, în urma unei anchete vizând influența Federaţiei Ruse asupra activității autorităților vamale ucrainene.

„Este vorba despre oprirea cooperării ilegale a funcționarilor vamali cu cetățeni incluși pe lista contrabandiștilor vizaţi de sancțiuni în conformitate cu decretul prezidențial din 21 aprilie 2021”, conform SBU.

Conform sursei citate, trei persoane din această listă au cetăţenie rusă, iar o persoană are cetăţenie română. SBU a iniţiat, în acest context, procedura de retragere a cetăţeniei ucrainene în cazul persoanelor respective.

UPDATE ora 09:00 – Premierul polonez va efectua vineri o vizită la Kiev

Premierul polonez Mateusz Morawiecki va vizita vineri Kievul, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller, pentru postul privat de televiziune Polsat News, citat de Reuters.

„Vor avea loc o serie de mai multe întâlniri, lucruri importante pe care le vom discuta în legătură cu situația geopolitică, de asemenea, piața energetică, securitatea energetică și militară”, a declarat Muller, citat de Mediafax.

UPDATE ora 08:00 – Zelenski: Am eliberat peste 1000 de km pătraţi din teritoriul Ucrainei de la începutul lunii septembrie

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, joi seară, în discursul adresat naţiunii, că peste 1.000 de kilometri pătraţi au fost eliberaţi de sub ocupaţia forţelor ruse la începutul lunii septembrie.

„„Am ţinut astăzi o nouă şedinţă a Statului Major al Comandantului-Şef Suprem. În cadrul operaţiunilor de apărare în curs, eroii noştri au eliberat deja zeci de aşezări. Şi astăzi această mişcare a continuat, sunt rezultate noi. În total, peste o mie de kilometri pătraţi din teritoriul nostru au fost eliberaţi de la 1 septembrie. Sunt recunoscător tuturor celor care au făcut acest lucru! Sunt recunoscător armatei, ofiţerilor de informaţii şi serviciilor speciale pentru fiecare drapel ucrainean care a fost arborat în aceste zile. Sunt recunoscător tuturor războinicilor ucraineni, tuturor celor care luptă pentru libertate pentru poporul nostru – atât în ​​sud, cât şi în est, celor care participă la luptele de pe front şi celor care contribuie la victoria noastră prin operaţiunile respective în spatele dușmanul. Eliberarea pământului nostru este meritul fiecăruia care îndeplineşte clar şi la timp planul general de apărare”, a spus Zelenski.

Preşedintele ucrainean a mai spus că navele ucrainene cu cereale au ajuns în Sudan şi urmează să ajungă şi în Liban, Libia şi India. „Ucraina furnizează produse agricole consumatorilor de pe diferite continente. Şi aprovizionarea noastră este cea care garantează securitatea alimentară la nivel global”, a mai spus el, citat de News.ro.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Profeția lui Elon Musk: „A mai rămas doar un an”
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”