Forţele Navale Române au neutralizat o mină de război care plutea în derivă, la aproximativ 40 de kilometri distanță de portul Constanța. Nava militară, avariată de explozia minei

Forţele Navale Române au neutralizat o mină de război care plutea în derivă, la aproximativ 40 de kilometri distanță de portul Constanța. Nava militară, avariată de explozia minei
Sursa foto: Forțele Navale Române
Publicat: 08/09/2022, 19:11
Actualizat: 09/09/2022, 00:02

O mină de război, care plutea în derivă în apele teritoriale ale Mării Negre, a fost neutralizată, joi, de Forţele Navale Române. Mecanismul exploziv a fost depistat la aproximativ 40 de kilometri distanță de portul Constanța, fiind a treia operațiune de acest tip pe care o excută autoritățile române, de la izbucnirea războiului din Ucraina.

UPDATE ora 23:00 Nava militară românească, plecată în misiunea de neutralizare a unei mine ce plutea în Marea Neagră, a fost avariată, după ce s-a lovit de respectiva mină. Cei 75 de militari români aflați la bord sunt nevătămați.

„Condițiile hidrometeorologice din raionul maritim în care se afla mina de război s-au înrăutățit, după ajungerea dragorului maritim în raion, din cauza intensificării vitezei vântului (10-12 m/s), marea având gradul 4 (val cu înălțimea de 1,5 – 2 m). Această situație nu a permis lăsarea ambarcațiunii EOD la apă și executarea misiunii.
Deși au fost luate măsuri de siguranță la lăsarea întunericului, ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile, nava militară a fost lovită de mina marină, care a fost purtată în derivă de furtună. Deflagrația a produs o gaură de apă de mici dimensiuni, situată la limita liniei de plutire a navei, în zona pupa (partea din spate a navei).
Nu sunt victime sau răniți în urma producerii exploziei, cei 75 de militari ai echipajului navei nu sunt în pericol, flotabilitatea navei nu este afectată, iar la bord nu sunt avarii majore.
Imediat după explodarea minei, echipajul navei a acționat pentru astuparea găurii de apă și pentru limitarea efectelor produse de intrarea apei de mare în compartimentul pupa. Din ordinul șefului Statului Major al Forțelor Navale, nava maritimă cu scafandri „Grozavul” a plecat din portul Constanța, pentru a acorda asistență și pentru a remorca dragorul maritim avariat până în portul Constanța”, potrivit unui comunicat al Forțelor Navale Române.

Nava GSP „Falcon” a descoperit mina de razboi, în jurul orei 11:45, în timp ce desfășura activități specifice, la o distanță de aproximativ 46 km, în direcția nord-est față de intrarea în portul Constanța. Ulterior, dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM-29) a ieșit din portul Constanța, în jurul orei 13:15, pentru a executa misiunea de intervenție.

În perioada 5-12 septembrie, dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” execută serviciul de luptă permanent. Pentru această misiune de intervenție, el are la bord un detașament de scafandri EOD, specializați în distrugerea dispozitivelor explozive.

Aceasta este cea de-a treia mină de război care a ajuns în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române, după declanșarea invaziei ruse în Ucraina. La sfârșitul lunii martie a fost distrusă prima mină, în timp ce o a doua mină a fost descoperită la sfârșitul lunii mai, la doar 3,6 km în largul coastelor de la Eforie.

În total, au fost distruse 29 de mine marine, dintre care trei mine de către Turcia, trei de către România, una de către Bulgaria și 22 de către Ucraina, în partea de vest a Mării Negre, de la începutul războiului și până în prezent.

Minele sunt dispozitive explozive prea mici pentru a putea fi observate de la distanță, iar navele mari nu le mai pot ocoli. În acest sens, minele marine pot fi adevărate pericole, în special pentru ambarcațiunile comerciale, dacă nu sunt depistate și detonate.

Minele din Marea Neagră au fost amplasate atât de militarii ruși, cât și de cei ucraineni. Deși multe dintre ele sunt ancorate, acest lucru nu oferă siguranța că nu s-ar putea desprinde și ar putea ajunge să plutească în derivă, informează Digi24.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu a urmat cursurile Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), București, și a absolvit școala de televiziune "Academia Studiourile Buftea", secția Editorial, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase