Cum s-au împușcat sătenii cu investitorul eolian. O afacere cu un prefect, un primar și Videanu

Redactor:
Robert Veress
Cum s-au împușcat sătenii cu investitorul eolian. O afacere cu un prefect, un primar și Videanu
Conflictul între autoritățile locale și cele centrale a înregistrat, ieri, un vârf de sarcină în comuna constănțeană Cogealac.

Autorizația Consiliului Județean pentru CEZ – abuzivă înviziunea ISC

La originea conflictului de ieri se află o bătălie mai veche peforța vântului din Cogealac. O bătălie de prin 2007, între douăfirme: Eolica Dobrogea și Ovidiu Development (CEZ). Fostaadministrație din Cogealac ar fi vrut să încline balanța înfavoarea CEZ, dar primarul de acum, țărănistul Hristu, ales în2008, din primul tur, merge pe varianta Eolica: „Cei de la CEZaveau un aviz de principiu, din 2007, care a expirat în 2009.Eolica a început procedurile de autorizare tot din 2007, a obținuttoate avizele, așa că, pe 7 iulie, i-am eliberat autorizația deconstrucție. Pe 14 iulie, Consiliul Județean Constanța a comis unabuz și a eliberat o autorizație de construcție firmei CEZ. Abuzula fost constatat de Inspecția de Stat în Construcții, care i-acerut prefectului să intervină. Dar prefectul este în concediu șinu poate fi deranjat”.

„Boc mi-a dat dreptate. Blaga și Videanu vor cuCEZ”

Cati Hristu susține că prefectul Palaz cunoaște problema foartebine, că i-ar da dreptate, dar nu poate din cauza șefilor săi de lacentru: „Acum patru luni am vorbit cu premierul Emil Boc la telefonși domnia sa a înțeles situația, mi-a spus că legea trebuierespectată, iar eu sunt perfect de acord cu asta. Dar, acum douăluni, prefectul mi-a comunicat că trebuie să merg la ministrul deInterne, Vasile Blaga. Am fost și i-am prezentat domnului ministruîntreaga situație, cu toată documentația. Domnul Blaga a zis că nuse împiedică de documente și de un primar și că la Cogealac trebuiesă intre firma CEZ. În luna mai mi-a scris și ministrul Economiei,Adriean Videanu, cerându-mi să acționez în favoarea CEZ. Dar eu nuam cum să cedez la aceste presiuni, pentru că lucrurile sunt clare.Legal, Firma Eolica are tot dreptul să construiască, iar firmei CEZnu i se poate da autorizație pentru același perimetru. Eolica areun proiect foarte serios, comuna a încasat deja 7 din cele circa100 de miliarde de lei vechi pe care îi achită această firmă”.Hristu ne-a pus la dispoziție atât adresa semnată de ministrulEconomiei, prin care intervine, explicit, în favoarea ContinentalWind Partners (de la care CEZ preia proiectul Cogealac), cât șiadresa Inspecției de Stat în Construcții către PrefecturaConstanța, prin care se cere anularea autorizației de construireemisă în favoarea Ovidiu Development (CEZ).

Blaga: „M-am văzut cu Hristu, dar ce spune suntinvențiile lui”

Vasile Blaga a confirmat, pentru Gândul, că s-avăzut cu primarul Hris­tu, dar că nu i-a cerut decât să res­pectelegalitatea. „Restul, referitor la presiunile pe care le-aș fiexercitat, sunt minciunile primarului”, spune Blaga. AdrieanVideanu nu a răspuns invi­tației Gândul de aexplica adresa de susținere a Continental Wind Partners.

Directorul general al CEZ România, Jan Veskrna, a declarat luni,la Praga, că acțiunea din Cogealac a fost organizată de cătreprimarul Hristu Cati, și că este „foarte sigur” că acesta i-aincitat pe localnici. „Noi vrem să construim în liniște, dar amfost deranjați. (…) Investigăm dacă reacția firmei de securitatea fost sau nu disproporționată”, a spus Veskrna. Acesta a maiprecizat că Primăria Cogealac și primarul Hristu au înaintat circa30 de procese împotriva CEZ România, îngreunând autorizareaproiectului.

Conflictul între autoritățile locale și cele centrale aînregistrat, ieri, un vârf de sarcină în comuna constănțeanăCogealac. În jurul orei 13, paznicii firmei Romnațional, careprotejau un perimetru în care firma Ovidiu Development SRL,proprietatea CEZ, construiește un parc eolian (turbine producătoarede energie electrică din vânt), au deschis focul asupralocalnicilor care, se pare, forțau intrarea în perimetrul privatîmprejmuit.

S-au folosit gloanțe de cauciuc și 5 persoane, printre careviceprimarul Dore Mihai și un consilier, au fost rănite și au ajunsla Spitalul Județean de Urgență Constanța. Una a suferit untraumatism toraco-abdominal (glonțul i-a perforat stomacul, de undea fost extras de medici). Conflictul nu este, însă, între firma depază și localnici, ci este generat de alegerea firmei care vaconstrui turbine eoliene în localitate. De o parte (în favoareauneia din firme) sunt localnicii, administrația locală și Inspecțiade Stat în Construcții. De cealaltă, Consiliul Județean Constanța,prefectul de Constanța, Claudiu Iorga Palaz, și ministrul AdrieanVideanu.

Prefectul: „Primarul e nebun”

Așadar, ce s-a întâmplat, cum s-a ajuns la această situație?Există două versiuni, atât în ceea ce privește des­fășurarea de azia conflictului, cât și în privința originilor acestuia.

Conform prefectului Palaz, toată respon­sabilitatea incidentuluii-ar reveni pri­marului Cati Hristu, care se opune abuziv uneiinvestiții legale și onorabile. „Primarul e nebun, pentru că numaiun nebun face ce a făcut el, azi. Eu sunt în concediu, dar m-ammobilizat pentru acest incident și am aflat, de la Poliție, căprimarul i-a instigat pe oameni, s-a deplasat în fruntea lor lafața locului și le-a pus la dispoziție o volă încărcată cu pietre”,ne-a declarat Palaz.

Primarul: „Prefectul minte. Poliția a înregistrattot”

Versiunea primarului este cu totul alta: „Poliția a filmattotul, așa că există probe că lucrurile nu s-au desfășurat precumsusține domnul prefect. În jurul orei 10, aproximativ 300 persoanes-au strâns în fața primăriei pentru a protesta. Fusesemînștiințați de vineri despre această intenție. Am fost chemat să levorbesc oamenilor și le-am prezentat, din nou, realitatea: că firmaOvidiu Development are o autorizație ilegală de construcție. Dupăora 11, 80-100 de oameni au plecat, fără mine, către una dinlocațiile șantierului ca să protesteze și să îi determine peexecutanți să înceteze lucrările. Muncitorii și agenții de pază auplecat de la acea locație spre o a doua. Manifestanții, însoțiți depoliția locală și de polițiști de la județ au plecat spre cea de-adoua locație. Am plecat și eu într-acolo, fiind chemat să aplanezconflictul care escalada. Manifestanții nu erau înarmați și nu audispus de nici un fel de materiale care ar fi putut fi aruncate. Lalocul acela nu exista nici un fel de piatră, fiind un câmp drept,de curând recoltat. Dar oamenii erau supărați, au forțatperimetrul, iar paznicii au deschis focul”, spune Cati Hristu,pentru Gândul.

Potrivit comisarului-șef Adrian Rapotan, adjunct șef în cadrulInspec­toratului de Poliție al Județului (IPJ) Constanța, luni, înjurul orei 13.00, primarul din localitatea Cogealac, Hristu Cati,și câteva zeci de persoane au mers la societatea respectivă pentrua o amenda. Au forțat gardul societății, iar paznicii au deschisfocul.

Citește mai departe în paginaurmătoare

Inchide