Cum sunt EXPLOATAȚI ANGAJAȚII ROMÂNI din Marea Britanie: „Voi, românii, nu vă înțelegeți STATUTUL”. Jurnalistă din România, sub acoperire într-un reportaj BBC

Publicat: 01 10. 2012, 11:57
Actualizat: 01 08. 2014, 23:55

O jurnalistă de investigații din România a realizat, împreună cu BBC, un reportaj sub acoperire în Marea Britanie, vrând să afle în ce condiții lucrează și cum sunt plătiți imigranții est-europeni din această țară.

Ea s-a dat drept menajeră și a apelat la o agenție de recrutare care plasează forță de muncă în hoteluri de lux. Angajații de aici au învățat-o să-i mintă pe cei de la hotel, spunându-le că are experiență și a mai lucrat și în alte stabilimente.

„Menajera” româncă a fost acceptată la hotelul de patru stele St. Ermin”s, unde o noapte de cazare costă cel puțin 377 de euro. Românca a lucrat în total patru zile, câte opt ore, dintre care primele două zile au fost de probă, fără plată. Femeia a fost anunțată că are voie să-și ia doar o jumătate de oră de pauză și că, în restul timpului, nu are voie să iasă din hotel ori să se odihnească, nici măcar preț de cinci minute.

La o săptămână după ce a renunțat la job, a venit și salariul: echivalentul în lire a 41 de euro pentru două zile, deși, conform salariului minim din Marea Britanie, ar fi trebuit să primească cel puțin echivalentul a 113 euro.

Când s-a dus să ceară explicații la agenția de recrutare, i s-a răspuns cu nonșalanță: „Nu contează orele lucrate, ci numărul de camere curățate. Poate tu ai curățat cinci camere, iar o colegă a curățat zece – ți se pare normal să iei aceiași bani?”. 

„Voi, românii și bulgarii, creați mari probleme, pentru că nu vă înțelegeți statutul în țara asta (n.r. Marea Britanie)”, i-au mai spus jurnalistei sub acoperire cei de la agenția de recrutare.

Mai mult, când românca a cerut o copie a contractului, angajata de la recrutare a luat originalul și l-a rupt în fața ei.

VEZI AICI REPORTAJUL INTEGRAL BBC