Cutremur de 5,1 grade în Croația

Publicat: 06 01. 2021, 20:39
Actualizat: 06 04. 2021, 15:13
Cutremur de 5,1 grade în Croația / Sursă Foto: Profimedia Images

Un alt cutremur puternic a lovit, miercuri, Croația. Conform datelor făcute publice de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul a avut o magnitudine de 5,1 grade pe scara Richter.

Seismul a avut loc la ora 19.01, ora României

Seismul a avut loc la ora 19.01, ora României, și s-a produs la adâncimea de 30 de kilometri.

Cutremurul a avut loc la 41 de kilometri sud-est de Zagreb.

La finele lunii decembrie, un cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade a avut loc la aproximativ 45 de kilometri sud-est de oraşul Zagreb. Seismul a afectat puternic orăşelele Petrinja şi Sisak. Acesta a fost precedat și urmat de alte zeci de cutremure mai mici.

În seismul de la finele lui 2020, mai multe persoane și-au pierdut viața și peste 20 de oameni au fost răniți.

Centrul orașului croat Petrinja a fost grav afectat, numeroase clădiri prăbuşindu-se. De asemenea, a fost afectată localitatea Majske Poljane.

„Cea mai mare parte a centrului Croaţiei este zonă roşie, ceea ce înseamnă că majoritatea clădirilor nu sunt utilizabile”, anunța premierul Croaţiei, Andrej Plenkovic, citat de agenţia Associated Press. Armata croată a pregătit atunci aproximativ 500 de locuri de cazare în barăci militare.

România a trimis ajutoare umanitare de peste 640.000 de lei în Croația, după seismul care a devastat această țară la finele anului trecut

Premierul Florin Cîțu a anunțat, săptămâna trecută, că țara noastră va trimite ajutoare în Croația, grav afectată de cutremurul de 6,4 pe scara Richer, în urma căruia au murit șapte oameni, între care o fetiță de 12 ani, și alte zeci de persoane au fost rănite. Seismul s-a resimțit în mai multe țări vecine Croației, dar chiar și în România.

Într-o declarație făcută la Palatul Victoria, după ședința de Guvern, Florin Cîțu a precizat că valoarea ajutoarelor umanitare este de peste 640.000 de lei.

Ajutoarele trimise de România constau în containere de locuit, corturi, paturi, saltele, saci de dormit.

Echipele de căutare-salvare ale DSU au fost pregătite să intervină în Croația, însă, potrivit premierului Florin Cîțu, nu a mai fost necesară intervenția.

Președintele Klaus Iohannis a transmis, marțea trecută, că România este pregătită să acorde ajutorul necesar Croației.

România trimite ajutoare umanitare de peste 640.000 de lei în Croația, după seismul care a devastat această țară