Dăncilă, despre grațiere și amnistie: Iohannis trebuie să-și asume decizia Curții Constituționale

Publicat: 21 07. 2019, 15:33

Prezentă la Ploiești, Viorica Dăncilă a fost întrebată dacă grațierea și aministia vor mai fi subiecte discutate până la alegerile prezidențiale.

„Aici o să fac o remarcă. Acest subiect a fost adus în opinia publică, s-a făcut și un referendum, cred că domnul președinte Klaus Iohannis trebuie să-și asume decizia Curții Constituționale. N-am spus cum, eu cred că dânsul trebuie să fie primul care să vină și să dea o explicație legată de acest parcurs și de faptul că Curtea Constituțională a precizat acest lucru. Așteptăm motivarea Curții Constituționale pentru a lua o decizie iar decizia, ca de fiecare dată, o vom lua în forul statutar al partidului”, a afirmat Dăncilă.

CCR a respins, joi, inițiativele legislative ale PNL-USR și PSD-ALDE de revizuire a Constituției. Magistrații au decis acest lucru deoarece interzicerea amnistiei și grațierii faptelor de corupție, prevederi în inițiativele legislative depuse, depășește limitele de revizuire a Constituției.

Curtea a mai transmis că doar Președintele României și Parlamentul sunt instituțiile care pot aprecia oportunitatea măsurilor de amnistie și grațiere colectivă ori grațiere individuală și „nu poate fi impusă o interdicție generală și valabilă ad aethernam de acordare a acestora în privința anumitor infracțiuni”.