De ce a murit copilul din Argeș, diagnosticat de medici cu enterocolită

Publicat: 21 04. 2015, 19:43

Medicii legiști care au făcut necropsia în cazul copilului de opt ani care a murit, sâmbătă după-amiază, în Spitalul Municipal Curtea de Argeș au stabilit că băiatul avea insuficiență cardio-respiratorie, miocardită și pneumonie, a declarat corespondentului MEDIAFAX directoarea spitalului, medicul Ionela Dăneț.

Întrebată dacă băiatul fusese diagnosticat în spital cu vreuna dintre aceste boli, directoarea unității sanitare din Curtea de Argeș a răspuns negativ.

Totodată, întrebată dacă în acest context consideră că vinovați sunt medicii care l-au diagnosticat și tratat, directoarea unității sanitare a explicat că simptomele prezentate de copil erau cele ale gastro-enterocolitei.

„Copilul avea și o gastro-enterocolită, avusese acasă scaune diareice, febră și vărsături, aceasta era patologia. Probabil că această patologie pulmonară pe care au găsit-o este dată de un virus care probabil a fost și în scaun. Nu știu exact ce a fost, dar a afectat mai multe organe în același timp, pentru că a avut și scaune diareice, deci era și componenta digestivă, dar probabil aceasta din urmă, dominantă în ultimele zile, a făcut ca cei doi medici de la pediatrie să se axeze pe acest diagnostic și să facă tratament pentru asta”, a spus directoarea spitalului din Curtea de Argeș.

Cei doi medici pediatri care l-au tratat pe copil profesează în continuare în spital, a precizat Ionela Dăneț.

„Urmează să se facă ancheta pe linie disciplinară atât la noi, cât și colegiul Medicilor. Nu pot eu să le ridic dreptul de a profesa. În urma anchetelor care se vor face și rezultatele vor duce la o concluzie”, a spus Dăneț.

Aceasta a spus că regretă ceea ce s-a întâmplat și că îi vine greu să-și explice ce anume s-a întâmplat.

„Din câte îi cunosc pe amândoi medicii care sunt foarte buni profesioniști, nu înțeleg de ce nu și-au dat seama de simptomatologia pulmonară. Probabil predominantă a fost simptomatologia digestivă”, a spus directoarea spitalului.

Copilul de opt ani diagnosticat cu enterocolită a murit la spitalul din Curtea de Argeș, la o zi de la internare, iar familia acestuia a depus plângere penală la Parchet împotriva cadrelor medicale pe care le acuză de omor din culpă, neglijență în serviciu și rele tratamente.

Tatăl copilului spunea că, vineri, a ajuns cu fiul său la Camera de primiri urgențe a spitalului din Curtea de Argeș, băiatul având stări de vomă și diaree. Medicii de la Urgență au întrebat despre istoricul medical al copilului, apoi l-au trimis la secția de chirurgie, unde un medic specialist a constatat că nu are apendicită, după care au decis internarea copilului la secția de pediatrie.

Bărbatul a mai afirmat că a doua zi, când și-a sunat soția care rămăsese internată în spital cu copilul, aceasta i-a spus că starea băiatului s-a agravat, iar când a ajuns la spital ca să-și viziteze fiul, bărbatul a fost trimis cu o rețetă să cumpere medicamente antispastice și antidiareice pentru cel mic.

Între timp, extremitățile corpului băiatului au început să se învinețească, iar mama acestuia a cerut ca băiatul să fie transferat fie la Spitalul de Pediatrie din Pitești, fie la o unitate medicală din București, iar, potrivit părinților, medicii de la Curtea de Argeș au refuzat acest lucru.

Sâmbătă după-amiază, la mai puțin de 24 de ore de la internare, copilul a murit.

Directorul Spitalului Municipal Curtea de Argeș, Ionela Dăneț, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că băiatul a fost internat în 17 aprilie, la ora 21.13, cu simptomele unei gastro-enterocolite acute și cu deshidratare, iar medicii i-au instituit tratamentul cu antibiotice și l-au hidratat cu perfuzii, evoluția stării de sănătate fiind, în primă fază, favorabilă.

Conform directorului unității sanitare, a doua zi de la internare, în jurul orei 17.00, starea de sănătate a copilului „s-a înrăutățit brusc”, el a intrat în stop cardiorespirator, iar la ora 18.15 a fost declarat decesul, medicii neputând face nimic pentru a-l salva pe copil.

„Nimeni nu-și explică schimbarea bruscă a stării generale”, afirma medicul Ionela Dăneț.

Aceasta preciza că spitalul nu a primit nicio sesizare din partea părinților, însă a fost deschisă o anchetă internă.

Întrebată dacă părinții au solicitat transferul și de ce copilul nu a fost trimis la alt spital, directoarea spitalului din Curtea de Argeș a explicat că medicul nu a putut solicita transferul la alt spital din cauza gravității stării de sănătate a băiatului.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Argeș s-a autosesizat și a deschis o anchetă, iar Colegiul Medicilor va face, de asemenea, verificări în cazul copilului de opt ani, diagnosticat cu enterocolită, care a murit la spitalul din Curtea de Argeș, la o zi de la internare.