Decizie a CJE: Obezitatea severă este un handicap, iar persoanele afectate pot fi protejate la locul de muncă

Publicat: 18 12. 2014, 18:48

Curtea a fost sesizată de justiția daneză în privința cazului unui asistent maternal care a fost concediat pentru că era considerat obez, întrucât avea o greutate de peste 160 de kilograme și un indice de masă corporală (IMC, raportul dintre greutate și pătratul înălțimii) de 54, informează AFP.

Acel angajat, Karsten Kaltoft, a sesizat justiția pentru a obține despăgubiri de la municipalitatea pentru care a lucrat, considerând că a fost victima unei discriminări ilegale care se baza pe faptul că era obez.

Instanța daneză a cerut Curții de Justiție a Uniunii Europene să decidă dacă dreptul european interzice discriminările bazate pe obezitate și dacă aceasta poate fi considerată un handicap.

CJE a subliniat faptul că legislația europeană nu conține o interdicție a discriminărilor privind obezitatea în domeniul locurilor de muncă și al muncii. În schimb, dreptul european interzice categoric discriminările bazate pe handicap.

Or, „obezitatea poate fi înscrisă în noțiunea de handicap”, a considerat CJE. Cu condiția, precizează forul european, ca, „în anumite circumstanțe date, starea de obezitate a angajatului să genereze o limitare” care „poate să reprezinte un obstacol în fața participării depline și efective a acestei persoane la viața profesională pe bază de egalitate cu ceilalți angajați și dacă acea limitare este de lungă durată”.

„Acest caz se aplică mai ales dacă obezitatea angajatului generează o mobilitate redusă, declanșarea unor patologii care îl împiedică să își realizeze munca sau o stânjenire a exercitării activității profesionale”, precizează Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

CJE lasă la latitudinea jurisdicției fiecărei țări să determine dacă obezitatea reclamanților se înscrie în această definiție a „handicapului”.