Decizie de ultimă oră în privința rovinietei. Măsura care devine obligatorie din această săptămână

Publicat: 09 05. 2018, 09:12

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis acest lucru, dar subliniază că vechiul proprietar trebuie să facă dovada vânzării mașinii, scrie mesageruldesibiu.ro. Decizia judecătorilor a devenit obligatorie din 7 mai, pentru toate instanțele din țară, după ce a fost publicată în Monitorul Oficial.

Fostul deținător al mașinii nu poate fi amendat dacă noul proprietar circulă cu mașina fără să plătească rovinieta, a stabilit ICCJ prin Decizia nr.4/2018.

„(…) în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului, fostul proprietar pierde calitatea de utilizator și de subiect activ al contravenției constând în fapta de a circula fără rovinietă valabilă; dovada transmiterii dreptului de proprietate se face potrivit dreptului comun”, relevă decizia.

În mod firesc, fostul proprietar nu poate fi taxat pentru că noul proprietar circulă fără rovinietă, dacă se dovedește că mașina a fost vândută înainte ca autoritățile să constate contravenția.

„Așadar, în cazul în care dreptul de proprietate asupra vehiculului a fost transmis anterior datei săvârșirii contravenției, printr-un înscris sub semnătură privată, înscrisul face dovada până la proba contrară (…) și este opozabil altor persoane decât celor care l-au întocmit, din ziua în care data înscrisului a devenit certă (…)”, subliniază ICCJ.