Deputatul PSD de Teleorman Adrian Simionescu și fostul acționar Tel Drum Marian Fișcuci, urmăriți penal pentru evaziune fiscală

Publicat: 25 09. 2014, 17:27
Actualizat: 30 06. 2016, 18:25

Marian Fișcuci este acuzat că aducea în țară utilaje agricole din Germania și Franța, le vindea fictiv unei firme bulgărești administrate de deputatul Adrian Simionescu, pentru a nu plăti TVA, apoi aceasta le vindea societăților românești cu care firma lui Fișcuci negociase vânzarea, potrivit DNA.

Direcția Națională Anticorupție arată, într-un comunicat de presă, că Adrian Constantin Simionescu, deputat și administrator de fapt al societății comerciale Fan Speed Nikopole, este urmărit penal pentru efectuare de acte de comerț incompatibile cu funcția deținută și complicitate la evaziune fiscală.

În același dosar mai sunt urmăriți penal Marian Fișcuci, administrator al SC Proinvest SRL, pentru evaziune fiscală, și Florinel Marinaș, administrator al unei societăți comerciale, pentru complicitate la evaziune fiscală.

Potrivit procurorilor, în perioada 2012 – 2014, Marian Fișcuci, prin SC Proinvest SRL, a achiziționat din spațiul intracomunitar utilaje agricole de la firme consacrate în domeniu, pe care le-a livrat unor societăți românești.

Anchetatorii susțin că, în acest lanț economico-financiar, Fișcuci ar fi introdus o verigă fictivă, respectiv firma bulgărească Fan Speed Nikopole, căreia îi erau livrate utilajele agricole, iar aceasta le livra beneficiarilor finali din România.

„Ca mod de operare, inițial se identificau beneficiarii – firme românești și se perfectau înțelegeri cu administratorii acestor societăți, interesate în achiziționarea de utilaje agricole, promițându-li-se vânzarea unor astfel de utilaje, procurate preponderent din Germania și Franța, prin intermediul SC Proinvest SRL, care este și dealer-ul autorizat al firmelor producătoare. După identificarea firmelor interesate, care erau și beneficiarii, utilajele erau achiziționate din statele menționate și transportate, apoi depozitate la sediul SC Proinvest SRL”, au scris procurorii în ordonanța de efectuare a urmăririi penale.

Procurorii au precizat că, dacă la momentul aducerii utilajelor agricole în România, acestea ar fi fost revândute firmelor românești – destinatarii finali, fiind vorba de achizițiile intracomunitare, la tranzacție ar fi trebuită plătita TVA. Pentru a scăpa de această obligație, firma Proinvest ar fi vândut fictiv societății bulgărești controlate de Adrian Simionescu și Florinel Marinaș, iar aceasta a revândut utilajele agricole clienților din România.

„Schema infracțională de eludare a obligațiilor fiscale s-a realizat pe următorul circuit: SC Proinvest SRL Alexandria, controlată de suspectul Fișcuci Marian, realiza o vânzare fictivă (tranzacție intracomunitară) către firma Fan Speed Nikopole, controlată de suspecții Simionescu Adrian Constantin și Marinaș Florinel, (operațiune scutită de TVA), după care, agentul economic din Bulgaria proceda la revânzarea utilajelor către clienții din România, identificați anterior și cu care se negociase deja vânzarea utilajelor, încă de când acestea erau proprietatea Proinvest SRL sau urmau să devină proprietatea acesteia”, potrivit procurorilor.

În cadrul acestei operațiuni comerciale fictive, utilajele erau transportate de la sediul societății Proivest Alexandria în Bulgaria, ulterior fiind reintroduse în România și livrate beneficiarilor finali.

„Tranzacțiile realizate cu firma din Bulgaria nu aveau un scop economic real, fiind efectuate exclusiv pentru a crea o aparență de legalitate și a beneficia de regimul de scutire de TVA aplicabil operațiunilor intracomunitare”, susțin procurorii.

Deputatul Adrian Simionescu mai este acuzat și că, în acest an, prin demersurile efectuate, direct sau cu sprijinul altor persoane, ar fi controlat întreaga activitate comercială a celor două societăți comerciale, una dintre ele fiind Fan Speed Nikopole. Potrivit datelor existente în cauză, Adrian Simionescu ar fi administrat efectiv cele două firme, el fiind atât factorul decizional în aceste societăți, cât și administratorul „de facto”.

Procurorii au stabilit, până la acest moment al urmăririi penale, că, în intervalul 2012 – 2014, valoarea utilajelor simulat ca fiind livrate intracomunitar este de 20.854.508 lei.

Prin simularea livrărilor intracomunitare de bunuri către Fan Speed Bulgaria, SC Proinvest SRL Alexandria a prejudiciat bugetul de stat cu 5.005.082 de lei, reprezentând TVA de plată, administratorul societății în toată această perioadă fiind Marian Fișcuci.

Procurorii le-au prezentat celor doi infracțiunile de care sunt suspectați în dosarul în care miercuri au fost făcute percheziții în județele Teleorman, Giurgiu și Ilfov, la firme și la persoane care ar fi comis fapte de corupție și evaziune fiscală, cu un prejudiciu de peste un milion de euro.

Mașina cu care Adrian Simionescu și Marian Fișcuci au fost aduși a intrat în curtea DNA în jurul orei 11.45.

Procurorii au făcut, în acest caz, miercuri, zece percheziții în județele Teleorman, Giurgiu și Ilfov, la sedii și puncte de lucru ale unor societăți comerciale și la domiciliile unor persoane, a precizat DNA, într-un comunicat de presă.

Deputatul Adrian Simionescu

Adrian Constantin Simionescu este deputat din 2012. Simionescu a fost viceprimar în Turnu Măgurele, în perioada 1996-1997, și vicepreședintele Consiliului Județean Teleorman, în 2008-2009. Acesta a deținut funcția de vicepreședinte al PD Teleorman din 1996 până în 2001. Ulterior, el a trecut la PSD, iar în 2001 a fost numit vicepreședinte al PSD Teleorman.

Marian Fișcuci a făcut parte din acționariatul firmei de construcții Tel Drum, din Alexandria, controlată de apropiați ai vicepremierului Liviu Dragnea. Fișcuci deține firma Proinvest, care are mai multe contracte cu administrațiile locale din Teleorman.