DEZASTRU UMANITAR. O altă boală va face prăpăd în lume. Milioane de oameni se vor îmbolnăvi

Publicat: 08 05. 2020, 09:55
TRATAMENT. Un vaccin anti-coronavirus arată rezultate promițătoare după primele teste

Oamenii de știință vin cu o nouă veste proastă: din cauza coronavirusului, milioane de oameni riscă să se îmbolnăvească de tuberculoză, făcând astfel trecerea de la infecția cu virusuri la cea bacteriană.

Până în 2025, alte 1,4 milioane de oameni ar putea muri de TBC, în urma impactului pandemiei de coronavirus, transmite un studiu citat de CNN.

La nivel global, comunitatea medicală este concentrată asupra prevenirii coronavirusului și uită de diagnosticarea, tratarea și prevenirea tuberculozei. Alte 6,3 milioane de cazuri suplimentare vor apărea în următorii cinci ani.

Tuberculoza este o infecție bacteriană care distruge plămânii și face ravagii de sute de ani în lume. În fiecare an, la nivel global, 1,5 milioane de oameni mor de tuberculoză, cu mult mai mult decât în cazul coronavirusului!

„Astăzi, guvernele au o sarcină dificilă, navigând între dezastrul iminent provocat de COVID-19 și infecția prezentă de mult timp a tuberculozei”, a scris doctorul Lucica Dițiu, directorul executiv Stop TB Partnership, o organizație ONU care are ca obiectiv eliminarea tuberculozei până în 2030.

„Însă dacă tuberculoza va fi ignorată din nou se vor șterge 5 ani de progres dobândit cu greu împotriva celei mai infecțioase boli din lume și milioane de oameni se vor îmbolnăvi”, mai spune Dițiu.

Din cauza luptei contra Covid-19, cea dată cu TBC ar putea avea un regres de 5-8 ani. Pentru a limita impactul, Stop TB Partnership cere guvernelor să mențină diagnosticarea, tratarea și serviciile pentru prevenire în perioada de izolare, dar și să depună un efort însemnat pentru a recupera ceea ce s-a pierdut în procesul de depistare și tratare a tuberlucozei.