Dictatorul Mussolini, agent al contraspionajului britanic în primul război mondial

Publicat: 16 02. 2012, 08:54
Actualizat: 17 02. 2012, 06:48
Dictatorul italian Benito Mussolini a lucrat cel puțin un an pentru serviciile britanice de contraspionaj (MI5) în timpul primului război mondial, fiind plătit în această perioadă cu cu echivalentul în prezent a 6.000 de lire sterline (6.500 de euro) pe săptămână, relatează ediția electronică a ziarului The Guardian.

Dictatorul italian Benito Mussolini a lucrat cel puțin un anpentru serviciile britanice de contraspionaj (MI5) în timpulprimului război mondial, fiind plătit în această perioadă cu cuechivalentul în prezent a 6.000 de lire sterline (6.500 de euro) pesăptămână, relatează ediția electronică a ziarului TheGuardian.

Citând documente de arhivă, publicația britanică afirmă căfostul dictator a intrat în politică în toamna lui 1917, cuajutorul celor 100 de lire sterline pe săptămână (în prezent, 6.500de euro) primite din partea MI5 pentru a menține Italia în PrimulRăzboi Mondial. Pentru serviciile britanice de securitate,Mussolini părea a fi o investiție profitabilă.

La acea vreme, Benito Mussolini avea 34 de ani și era un ziaristcare nu numai că milita prin articolele de propagandă publicate înziarul pe care îl edita – Il Popolo d’Italia – pentru continuareade către Italia a războiului alături de aliații ei, ci voia camilitanții pentru pace să nu mai iasă în stradă.