Din 2035, ROMÂNII vor ieși la pensie cu 3 ani mai târziu: „Este vorba de egalizare”

Publicat: 29 03. 2023, 09:41
Sursă Foto - Pexels

Problema vârstei de pensionare pare că se instaurează și în țara noastră, unde românii vor ajunge să cotizeze cinci ani pentru doar un an de pensie.

Vârsta de pensionare va creşte, eşalonat, de la 62 de ani la 63 pentru femei în următorii şapte ani, iar din 2035, doamnele se vor retrage din activitate la 65 de ani, ca bărbaţii.

Măsura este inclusă în Planul Naţional de Redresare, ca o condiţie pentru primirea fondurilor.

„Nu mi se pare corect. Femeile, deşi ei spun că sunt egale, sunt mult mai mult muncite”, a spus cineva.

„Nu este o idee bună, îmbătrânim şi noi şi trebuie să ne mai odihnim”, a mai spus un român.

„Există 2 decizii ale curții constituționale. Se spune foarte clar de această egalizare, de a da șansa și femeilor să iasă la aceeași vârstă de pensionare că a bărbaților”, a spus Daniel Baciu, preşedinte Casa de Pensii.

Scăderea populației, un argument pentru creșterea vârstei de pensionare

Un român plătit cu salariul mediu net pe economie, adică 4.000 de lei pe lună, ar urma să aibă, după 35 de ani de contribuţii, o pensie de stat de 1.275 de lei.

Pe lângă faptul că nu acoperă decât un sfert din coşul minim, calculele arată că viitorii pensionari ies în pierdere, potrivit Observator.

Astfel, odată pensionaţi, românii vor mai primi pensie 7 ani, deși au contribuit 35 de ani la sistemul public de pensii.

Alt argument pentru creşterea vârstei de pensionare este scăderea populaţiei active şi creşterea numărului de pensionari.

Declinul sistemului de pensii va începe din 2030, atunci va începe să iasă la pensie generaţia născută între 1966 şi 1989 , adică aproape trei milioane şi jumătate de români.

În 15 ani, şase milioane de angajaţi ar putea fi nevoiţi să susţină pensii pentru opt milioane de seniori.