Directorul SRI: România rămâne unul dintre puținele state care nu au fost afectate direct de terorism

Publicat: 24 03. 2015, 15:17
Actualizat: 24 03. 2015, 19:47

„Am acordat o atenție deosebită susținerii unui mix adecvat de măsuri de prevenire și contracarare, care să permită menținerea nivelului de albastru precaut. Inclusiv ca urmare a eforturilor SRI, România rămâne una din puținele țări care nu au fost afectate direct de acest flagel”, a declarat, marți, directorul serviciului, Eduard Hellvig, după ședința de bilanț pe 2014, la care au participat președintele Klaus Iohannis, vicepremierul Gabriel Oprea și membri ai Comisiei de control a activității SRI.

Pe de altă parte, Hellvig a precizat că România prezintă „interes tot mai ridicat pentru entități cibernetice ostile, preocupate să obțină acces la sisteme informatice de interes național sau să extragă informații”.

La aniversarea a 25 de ani de existență ai SRI, Hellvig a subliniat că „au mai existat greșeli”, dar ele nu au fost de natură să afecteze securitatea națională.

Referitor la criza din Ucraina, directorul SRI a precizat că a anticipat corect și a informat decidențiiprivind evoluțiile de risc în plan regional, „fapt care a contribuit la fundamentarea unor decizii strategice importante în domeniul securității naționale”.

Totodată, Eduard Hellvig a afirmat că SRI a acordat, anul trecut, o atenție sporită contraspionajului, care a crescut ca intensitate, „dar rămâne la nivel redus al impactului”.