DNA cere ca eliberarea condiționată să se facă doar după plata prejudiciului

Publicat: 12 02. 2016, 13:12

Direcția Națională Anticorupție solicită ca eliberările condiționate să nu se mai facă dacă persoana condamnată nu a achitat întreg prejudiciul din dosar.

„Dispozițiile din Codul Penal în vigoare prevăd în mod expres că liberarea condiționată poate fi dispusă dacă cel condamnat a executat fracția (…) a îndeplinit integral obligațiile civile. Considerate a fi mai severe aceste condiții, nu sunt aplicate de către unele instanțe, nici în situația în care condamnarea definitivă s-a dispus prin aplicarea dispozițiilor din noul cod penal, care la momentul condamnării reprezentau legea penală mai favorabilă. Așa fiind, în astfel de situații, dispozițiile Curții Constituționale privind aplicarea globală a legii penale mai favorabile nu se mai regăsesc”, se arată într-o adresă a procurorului șef al DNA Laura Codruța Kovesi, care a fost transmisă vineri Parchetului de pe lângă ÎCCJ.

„Având în vedere cele expuse, vă solicităm să constatați dacă problema de drept a primit o soluționare diferită din partea instanțelor judecătorești și justifică sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție ca printr-o decizie obligatorie, să stabilească modul unitar de interpretare și aplicare a dispozițiilor legale” se mai arată în adresa DNA.