DOCUMENT. HORA cere Guvernului să scoată restaurantele de pe lista activităților cu risc de răspândire a Covid-19!

Publicat: 23 10. 2020, 09:46
DOCUMENT. HORA cere Guvernului să scoată restaurantele de pe lista activităților cu risc de răspândire a Covid-19! / Foto: Pixabay.com

Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) a cerut Guvernului Orban, printr-o scrisoare transmisă joi, să elimine restaurantele de pe lista activităților cu risc de răspândire a Covid-19, dar și ajutoare de stat și facilități fiscale pentru industria HoReCa, greu încercată de pandemia de coronavirus.

HORA cere, printre altele, eliminarea restaurantelor de pe lista activităților cu risc de răspândire a Covid-19 și permiterea funcționării „fără sincope”, cu măsuri agreate în prealabil de toți operatorii.

DOCUMENT INTEGRAL „HORA”

– Restituirea datoriilor statului către proprietarii de restaurante:

– TVA de recuperat și CASS- sume restante încă de la inceputul anului,
– Șomaj tehnic și 41,5% – sumele restante din lunile iulie- august

– Reeșalonarea datoriilor pe 12 luni, luând în considerare plata acestora începând cu Iulie
2021

– Extinderea modelului Kurzerbeit până la 80% din totalul orelor de muncă.

– Ajutor de stat sub forma 20% din diferența cifrei de afaceri înregistrate de operatori în
2020 vs 2019.

HoReCa, cea mai afectată industrie din România

HoReCa este cea mai afectată industrie din România, cu o scădere a cifrei de afaceri de 70%, afirmă cei de la HORA.

Urmare a crizei datorată pandemiei și a măsurilor restrictive instaurate de autorități, industria noastră este în prezent cea mai afectată, înregistrând un declin brusc care a dus astazi la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% pe primele șase luni de zile, din anul 2020, față de aceeași perioadă a anului trecut și a determinat suspendarea activității în cazul a peste 40% dintre operatori.

Organizația Patronală HORA își exprimă public îngrijorarea cu privire la efectele dezastruoase create de răspândirea virusului COVID-19 în industria ospitalității, efecte care se resimt în toată industria turismului la nivel mondial.Potrivit studiului comandat de HORA, împreună cu organizațiile member în Alianța Pentru Turism, efectuat pe o perioadă de 5 ani, dorim să atragem atenția asupra faptului că aportul HORECA la PIB este de aproximativ 5,07% după cum urmează:

•impact financiar direct (valoare adăugată) -3,42%
•impact social (salarii angajați și aport consum) -0,91%
•impact financiar indirect (furnizori si investiții) -0,74%”, transmite HORA.